Izbeglički logori među najopasnijim mestima za decu

ŽENEVA, 15. septembra 2010. (Beta) - Kampovi za raseljena lica su neka od najopasnijih mesta za decu čiji su životi zahvaćeni ratom, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija čije je izvode jutros objavio britanski Bi-bi-si.

U izbegličkim kampovima poput onih u Sudanu, Čadu i Demokratskoj republici Kongo, deca nisu zaštićena; podložna su seksualnom nasilju a naoružane grupe ih prisilno regrutuju, izvestila je specijalna istražiteljka Radika Kumarasvami u sklopu istraživanja koje je naručio Savet UN za ljudska prava.

Deca se nalaze u tim kampovima jer beže od rata, i nadaju se da će u njima naći bezbednost, ali oni za njih češto ni najmanje nisu bezbedni, ocenila je Kumarasvamijeva.

Dok je pripremala izveštaj, ova istražiteljka je posetila brojne kampove, uključujući one u sudanskoj oblasti Darfur.

"Prvu stvar koju zapazite u vezi sa tim kampovima jeste da su opasni, u smislu da uvek nailazite na decu koja su postale žrtve seksualnog nasilja kad su otišla da prikupe drva za potpalu ili kad su otišla u toalet. Prema tome, to jesu opasna mesta", navodi se u izveštaju.

Prema rečima Kumarasvamijeve, kampovi su besposličarska mesta, a takođe su i mesta gde naoružane grupe regrutuju decu u svoje redove.

Pogledajte još