"STOGOVI SENA": Slika Kloda Monea za 33 godine poskupela 44 puta i prodata za 111 miliona dolara (VIDEO)

Slika "Stogovi sena" Kloda Monea, nastala 1891. godine, postala je najvredniji impresionistički umetnički rad prodat na aukciji i novi svetski rekorder u svetu umetnosti. Slika je prodata za 110,7 miliona dolara, za 44 puta višu cenu od one koju je dostiglo na prethodnoj aukciji 1986. godine.

Jedna od legendarnih slika stogova sena francuskog impresioniste Kloda Monea dostigla je rekordnu cenu posle osmominutnog nadmetanja šestorice zainteresovanih kupaca na aukciji u Sotebiju u Njujorku.

Mone je seriju sa stogovima sena od 25 platna naslikao nedaleko od svoje kuće u francuskom selu Živerniju, u Normandiji, od leta 1890. do žetve 1891. godine.

Slika iz 1891. godine jedna je od samo četiri dela iz Moneove čuvene serije "Stogovi sena" koja će se u ovom veku naći na aukciji, i jedan od samo osam primeraka koji su i dalje u privatnom vlasništvu. Ostalih 17 nalazi se u muzejima, uključujući i njujorški Metropoliten i Umetnički institut u Čikagu.

Prethodni vlasnici su sliku kupili 1986. godine za 2,53 miliona dolara. Do tada se ona nalazila u vlasništvu porodice.

Ujedno, ovo je i prvi slučaj da je delo jednog impresioniste premašilo cenu od 100 miliona dolara. Iz Sotebija ističu da se trenutno ovo platno nalazi na devetom mestu najskupljih slika prodatih na aukciji.

Prethodno Moneovo platno "Lokvanji", prodato na aukciji 2018. godine, dostiglo je cenu od 84,7 miliona dolara.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još