Prečlik: Investitori ne mogu da nađu nekretnine u Srbiji

Potencijal Srbije je jako veliki ali privredni rast ostaje ispod tih potencijala jer se zemlja sama blokira, ocenio je predstavnik Privredne komore Austrije u Beogradu Herbert Prečlik. U izjavi bečkom dnevniku „Prese“ on je kazao da je glavni razlog za manji privredni rast od očekivanog politička situacija. 
Prema njegovim rečima, praktično je bilo devet meseci zastoja nakon parlamentarnih izbora. Prečlik je dodao da nije samo privatizacija to vreme „prespavala“, već su izostale i brojne zakonske reforme. 

Jedna od nesprovedenih reformi, koja prema njegovom mišljenju predstavlja najveću prepreku i odvraća investitore, jeste reforma zakona o nekretninama. Prečlik je objasnio da stranci mogu gradske nekretnine samo da iznajme na 99 godina, a da mali broj nekretnina koje je moguće naći na slobodnom tržištu kontroliše srpska oligarhija i one su preskupe. Strani investitori suočeni su, prema njegovim rečima, s mnogim preprekama kao što su ogromna birokratija, rasprostranjena korupcija, kao i nedovoljna pravna bezbednost.
Istovremeno, „Prese“ ukazuje da su investitori koji već duže posluju u Srbiji očigledno zadovoljni jer 75 odsto stranih preduzeća planira dalje investicije u tu zemlju. Austrija u Srbiji važi za jednog od najvećih investitora s ulaganjima u visini od 3,5 milijarde evra.(„Pregled“)

Pogledajte još