Oporavak Srbije spor, ali na zdravijim osnovama

BEOGRAD, 16. septembra 2010. (Beta) - Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik ocenio je u četvrtak da je ekonomski oporavak Srbije još spor, ali da je "na zdravijim osnovama".

Lisovolik je na godišnjoj privrednoj konferenciji Rajfajzen banke u Beogradu kazao da je oporavak započet u drugoj polovini 2009. godine izgubio zamah i da je zabrinjavajuće što ljudi i dalje ostaju bez radnih meta. Kako je naveo, prema proceni MMF-a bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2010. će porasti 1,5 odsto, a u 2011. rast će biti tri procenta.

Prema njegovim rečima, rast od tri odsto je malo ispod nivoa rasta koji će doprineti povećanju broja radnih mesta. Lisovolik je naveo i da je finansijska stabilnost u Srbiji poboljšana, ali da je inflacija postala rizik. "Inflacija u Srbiji će, prema ocekivanjima MMF-a, biti u okviru cilja Narodne banke Srbije (NBS), ali postoje rizici koji će gurati ka gornjoj granici inflacije", kazao je on.

I izdaci za penzije i plate problem su koji mora da se reši, naglasio je on ukazavši da jedino Italija i Grčka imaju veći udeo tih rashoda u BDP-u od Srbije. Reformom penzijskog sistema bi terebalo da reši taj problem, dodao je on.

Pogledajte još