DOBRE I LOŠE KOMBINACIJE: Kako se uzimaju suplementi?

Ukoliko se uzimaju na nepravilan način, određene vrste vitamina i minerala mogu da izazovu gastroenterološke probleme. Posledica uzimanja nekih suplemenata može da bude neprijatan osećaj u stomaku, mučnina, bolovi i dijareja, tvrde naučnici iz Langon medicinskog centra na Univerzitetu u Njujorku.

Zbog toga je potrebno povesti računa o nekoliko stvari.

NA PRAZAN STOMAK ILI UZ OBROK

Ima nutrijenata koje organizam bolje može da iskoristi ako ih uzimate uz obrok. Ali postoje i neki suplementi koje je bolje uzimati nezavisno od obroka. Vitamini koji su "kiselijeg" sastava, poput vitamina C ili folata, mogu da izazovu mučninu ako ih uzimate na prazan stomak. Vitamini rastvorivi u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, za razliku od nekih drugih, bolje se iskoriste ako ih ne uzimate uz hranu.

Gvožđe se najbolje apsorbuje ako se uzima na prazan stomak. Ipak, multivitamini koji sadrže mnogo gvožđa ili suplementi gvožđa, mogu da izazovu mučnine, ako ih uzimate gladni. Zbog toga je bolje da gvožđe uzimate uz hranu, nego da ga popijete na prazan stomak i osećate se loše.

DOBRE I LOŠE KOMBINACIJE

Imajte u vidu da neki vitamini i minerali bolje deluju u kombinaciji, dok neke druge kombinacije mogu da umanje apsorpciju. Gvožđe se, recimo, bolje apsorbuje ako se uzima u kombinaciji sa vitaminom C, ali ako ga uzimate sa kalcijumom, efekat će biti suprotan.

SA LEKOVIMA

Vitamini u kombinaciji sa određenim lekovima, mogu da izazovu negativne efekte. Zato je važno da proverite sa svojim lekarom koje vitamine smete da uzimate zajedno, kao i da li postoji mogućnost da vitamini utiču na dejstvo terapije koja vam je prepisana, ukoliko uzimate neke lekove.Postoje, recimo, istraživanja koja sugerišu da se neželjena dejstva multivitaminskih preparata češće javljaju ako je nivo estrogena povišen, što može da se desi ako žena uzima pilule za kontracepciju.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još