MEDONOSNI IZDANAK: Bagremov cvet hrani i leči

Cvet bagrema koga ima u izobilju u ovo doba godine trebalo bi sačuvati za zimu. Ovaj medonosni izdanak smatra se najdelotvornijim u lečenju kašlja snižava i povišenu telesnu temperaturu.

Fito - farmaceuti kažu da se cvetovi po branju suše u hladu i na blagoj promaji. Po sušenju trebalo bi da se čuvaju u dobro zatvorenim posudama, da ne bi izgubili aromu.

Čaj od bagremovog cveta koristi se i za ublažavanje zatvora, dok je esencija iz samog cveta našla veliku primenu u homeopatiji. Homeopate ga najčešće preporučuju za lečenje prekomernog lučenja hlorovodonične kiseline u želucu, migrene i bolne neuralgije živaca lica (neuralgija trigeminus).

Bagremov med ubraja se u najcenjenije vrste meda. Mesecima ostaje u tečnom stanju i vrlo sporo se kristališe, zato što sadrži više fruktoze nego glukoze. Blagog je i prijatnog ukusa, lako svarljiv, pa se preporučuje deci i za oporavak onima koji pate usled slabog imuniteta.

Bagremov cvet može da upotpuni i trpezu. Kuvano semenje iz bagremovog cveta može da zameni pasulj, dok prženi cvetovi bagrema predstavljaju pravi specijalitet.

DNEVNO TRI ŠOLJE

Čaj od osušenih cvetova bagrema priprema se na sledeći način: jednu punu kašičicu dodati u 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji tri minuta. Piti po dve-tri šolje čaja dnevno. U narodnoj medicini čaj od cveta bagrema se preporučuje i za suzbijanje reumatskih bolova, zubobolju, a efikasno deluje i u slučaju gorušice, gastritisa i čira na želucu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još