Strancima 17 miliona litara

Prvi Sajam voda u Beogradu Aqua Expo 07 održaće se od 4. do 6. oktobra u Expocentru, u organizaciji Asocijacije voda Srbije. Sajam voda okupiće najznačajnije proizvođače mineralnih voda u zemlji i regionu, kompanije koje posluju u oblasti industrije voda, kao i brojne inostrane investitore i predstavnike vodećih svetskih asocijacija koje se bave vodouređenjem.
Tom prilikom istaći će se i značaj programa „Očuvajmo vode“, kao deo nacionalnog rešenja za očuvanje voda Srbije. „Plan se prvenstveno odnosi na uštedu u privredi i domaćinstvu, jer izveštaji Ujedinjenih nacija upozoravaju da za pedeset godina neće biti dovoljno vode“, kaže Dušan Durašković, generalni sekretar Asocijacije voda Srbije. Prema njegovim rečima, u planu je niz projekata koji bi doprineli rešavanju postojećih problema u vezi sa vodom, ali i sprečavanju nastanka novih. Dugoročni plan Asocijacije jeste da se u Srbiji ustanovi fakultet za vodu i upravljanje vodama. 
Pored toga, najavljena je kampanja za promociju kvaliteta srpskih voda u inostranstvu, ali i stranih kod nas, jer je krajnji cilj da našim potrošačima bude dostupno sve ono što je najbolje.

Durašković takođe najavljuje da će, u okviru programa „Očuvajmo vode“, biti sprovedena analiza tržišta, odnosno, biće ispitane preferencije potrošača kada je reč o flaširanim vodama.
U Srbiji se godišnje popije preko 500 miliona litara flaširane vode i već ove i u narednim godinama se očekuje dalji rast potrošnje. Kod nas trenutno postoje 32 punionice, što se smatra prevelikim brojem u odnosu na broj stanovnika, pa se može očekivati da u bliskoj budućnosti neki od malih proizvođača ispadnu iz igre. Za sada neke od punionica „preživljavaju“ tako što proizvode i sokove i sladoled ili tako što kompaniji u okviru koje posluju to nije osnovna delatnost. 

Stav je stručnjaka da naša zemlja treba više da izvozi vodu. Primer „Voda Vode“, koja se plasira na Daleki istok, dokazuje da se voda, ako je kvalitetna, može izvoziti (i izvoz isplatiti) i dalje od hiljadu kilometara. Međutim, za sada je izvoz flaširane vode iz Srbije skroman. Prema nekim podacima u ovoj godini u Srbiji se očekuje rekordna prodaja od 700 miliona litara vode, ali će izvoz iznositi samo oko 17 miliona litara. O svemu ovome, uključujući i suočavanje sa dolaskom velikih svetskih kompanija iz ove oblasti na naše tržište, biće više reči i na sajmu Aqua Expo jer se priprema i niz stručnih predavanja, a organizator jednog od njih je i poznati domaći proizvođač „Voda Vrnjci“.(„Pregled“)

Pogledajte još