ZAUVEK SE REŠITE VIŠKA KILOGRAMA: Šest tajni uspešnog mršavljenja

Prema statistikama, prosečna osoba pokuša da smrša 4 puta godišnje. Međutim, samo jedna od 100 osoba izgubite tu težinu uspešno i nepovratno.

Zato vam danas otkrivamo tajne mršavljenja kako biste vi postali ta jedna osoba i postigli svoj cilj mnogo lakše.

Dr Rodžer Gold, jedan od poznatih eksperata za emocionalno prejedanje, nas uverava da nas naše emocije, a ne manjak volje sprečavaju da trajno izgubimo kilograme. Zbog toga je važno da znate ova pravila pre nego što započnete borbu sa gubitkom kilograma:

1. Budite uporni

Uvek je veoma teško započeti dijetu koja zahteva samo jedenje voća i povrća ako ste navikli da jedete uglavnom brzu hranu. To je ogroman stres za vaše telo i ono će reagovati u skladu sa tim. Pokušajte da ne zahtevate previše od sebe odjednom, već da napravite progresivne promene.

2. Pratite napredak

Verovali ili ne, veoma je važno pažljivo pratiti svoj napredak. Ovo će vam dati pravu sliku o tome koliko ste kilograma izgubili. U mnogim slučajevima ćete morati da čekate mesece dok ne vidite neke primetne promene na vašem telu, tako da ne gubite motivaciju, vodite evidenciju o svim promenama.

3. Budite fizički aktivni

Plan zdrave ishrane vam pomaže da izgubite težinu, ali je veoma važno kombinovati dobru ishranu sa nekom vrstom fizičke aktivnosti. Čak i najobičnije aktivnosti, kao što je hodanje (ako se obavljaju svakodnevno) će biti od velike pomoći.

4. Tražite podršku kod prijatelja i porodice

Moralna podrška onih oko vas je izuzetno važna kada ste na dijeti. Oni znaju da kada se prepustite iskušenju, kasnije ćete se osećati krivim, tako da mogu da vas podsetite da budete oprezni sa visokokaloričnom hranom kada su sa vama. To je njihov način da vas podrže u vašoj borbi.

5. Odredite metabolički tip

Ako osećate da radite sve da biste izgubili težinu, ali još uvek nema primetnih rezultata, u redu je. Zapravo, to je vrlo čest problem. Ali pre nego što odustanete, saznajte više o svom metabolizmu. Ako imate usporeni metabolizam, naoružajte se strpljenjem i ne spuštajte gard. Zapamtite da će dugoročni rezultati postati vidljivi jednog dana. Metabolizam možete da ubrzate redovnim pijenjem vode i određenim povrćem i voćem.

6. Svaka dijeta zahteva nadgledanje

Ukoliko odlučite da započnete dijetu, razmislite o tome da kontaktirate dobrog nutricionistu za savet i nadgledanje. Zapamtite: Sa svim onim "čudesnim dijetama" koje obećavaju sagorevanje kilograma za kratko vreme, rizikujete da oštetite svoje zdravlje. Niskokaloričnim dijetema nedostaju osnovni nutrijenti uz pomoć kojih bi vaše telo funkcionisalo normalno, tako da one imaju negativne efekte na vaše mentalno i fizičko zdravlje.

DODATAK

Kako bismo vam pomogli da započenete svoju dijetu, evo najboljih namirnica za gubitak kilograma:

- Jaja

- Zeleno povrće

- Losos

- Beli luk

- Kupusnjače

- Nemasna govedina i pileće belo meso

- Mahunarke

- Tuna

- Začini

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još