Jubilarno deseto izdanje Mikser festivala od 24. do 26. maja

Kulturna organizacija Mikser 2019 godine predstavlja svoje jubilarno, deseto izdanje Mikser festivala na novoj lokaciji na Donjem Dorćolu, od 24-26. maja.

„Cirkuliši!“ – slogan jubilarnog festivala koji se posle godinu dana pauze vraća na regionalnu scenu – na jezgrovit način simbolizuje strateško partnerstvo sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP na pokretanju Platforme za cirkularnu ekonomiju u Srbiji koja će otvoriti novo poglavlje u umrežavanju kulturnog, kreativnog i IT sektora sa stručnjacima za održivi razvoj.

Snažno okrenut budućnosti, festival će biti posvećen temama održivog razvoja i cirkularne ekonomije, kao novoj kulturi života i rada. Sedamdeset dva sata neprekidnog dijaloga između umetnika, dizajnera, IT eksperata, urbanista, ekologa, inovativnih kompanija, ali i mladih talenata i studenata, imaće zajednički imenitelj u predstavljanju modela za kreiranje lepše, humanije budućnosti.

Jedna od glavnih lokacija desetog Mikser festivala - Muzej nauke i tehnike u Skenderbegovoj ulici gde je daleke 1893. puštena u rad prva električna centrala u Beogradu za javnu rasvetu i tramvaje - snažno simboliše programski koncept posvećen inovacijama koje unapređuju kvalitet života svih građana. Programi festivala odvijaće se i na ostalim tačkama urbane kulture donjeg Dorćola, čineći ovaj kvart kreativnim epicentrom Beograda, sa više od 500 učesnika kroz 9 programskih celina, među kojima su velika međunarodna konferencija “Shift”, radionica “Cirkulaton”, Smotra inovacija “Innovation Expo”, Dizajn zona, CirculArt, Hrana za budućnost, Eko bazar, Mikser Kids, Mikser Kino i muzički program koji će se održavati na otvorenoj sceni Dorćol Platza.

Srce festivala čini velika međunarodna konferencija “Shift” koja će okupiti neke od najznačajnijih domaćih i evropskih eksperata, zagovornika i motivatora promene društva ka održivoj i cirkularnoj kulturi, ali i predstavnike svih relevantnih domaćih institucija koje bi ovom temom trebalo da se bave u Srbiji. Spremni da svoja bogata iskustva razmene sa kolegama sa Balkana kroz predavanja, diskusije i radionice, na SHIFT konferenciji govoriće svetski priznati inovator Ginter Pauli (Gunter Pauli) iz Belgije – član Rimskog kluba i autor koncepta Plave ekonomije, Ladeja Godina Košir - pokretačka snaga kružne ekonomije Slovenije, centralne i istočnej Evrope, Kari Harlevi - direktor odseka za cirkularnu ekonomiju Fonda za budućnost Finske - SITRA, Tjaša Ficko, zamenica gradonačelnika Ljubljane zaslužna za projekat Ljubljana Zelena prestonica Evrope 2016, Dalibor Mijatović kao Robin Food i mnogi drugi.

Ulaz na konferenciju je besplatan, uz obaveznu elektronsku rezervaciju mesta za prepodnevne i popodnevne sesije putem linka koji možete pronaći na našem sajtu mikser.rs ili festival.mikser.rs

U okviru ekspo zone festivala, na Sajmu inovacija (Innovation Expo) koji će se odvijati na površini od 3000 m2 u dvorištu Muzeja nauke i tehnike, predstaviće se inovatori, kompanije, organizacije civilnog društva i zeleni strartap-i svojim inspirativnim rešenjima zaštite životne sredine, od dizajna eko proizvoda i materijala, savremenih rešenja za poljoprivredu i pošumljavanje, preko inovativne upotrebe otpada - reciklaže, racionalnog korišćenja resursa vode, obnovljivih izvora energije, do digitalizacije poput smart city rešenja, robotike, pametnih vozila, i drugih inovacija u svakodnevnom životu i radu.

Mikser nastavlja svoju tradiciju “otvorenih vrata” za mlade talente iz kreativnih oblasti i već deceniju unazad predstavlja poligon za prve profesionalne korake najtalentovanijih mladih dizajnera i multidisciplinarnih umetnika.

Nikada impresivniji žiri selekcije „Mladih balkanskih dizajnera“ koji predvodi jedan od najvećih nemačkih i svetskih industrijskih dizajnera današnjice, Konstantin Grčić, vraća Mikser svom organskom uporištu – dizajnu. Prvi put ćemo na jednom mestu videti prototipove mladih dizajnera iz cele regije koji su inspirisani cirkularnom filozofijom. Od 38 pobedničkih radova izabranih u oštroj konkurenciji, 12 je iz Srbije.

Mikserova umetnička platforma Black Box ove godine pred mlade umetnike postavlja novi izazov pod sloganom “Mrtva priroda”, i pruža prostor za njihovu ličnu refleksiju budućnosti, očekivanja i nade. Da li kao civilizacija imamo perspektivu? Da li nas čeka stvarnost iz Autostoperskog vodiča, Obojeni program ili smo žilavii i prilagodljivi u klimatskom i ekološkom haosu?
Mikser festival posvećuje pažnju i najmlađima, kako njihovoj zabavi tako i edukaciji. Zadovoljstvo nam je da najavimo premijeru predstave "Al je lep ovaj svet" na otvaranju Mikser festivala, autorsko delo Aleksandre Vučinić, inspirisano čuvenom pesmom za decu Jovana Jovanovića Zmaja, dramaturški je obradio i za scenu priredio Ivan Lalić, u režiji Jovane Krstić. Glumačku podelu čine učenici odeljenja III 3 OŠ "Kralj Petar Prvi" koje predvodi učiteljica Anita Gvozdić.

Iznenađenje i inovacije neće izostati ni u muzičkom delu programa Mikser festivala - Bella Technika će upravo na jubilarnom Mikseru premijerno izvesti svoj koncert prvenac 25. maja na Dorćol Platzu. Posle višedecenijske saradnje u okviru grupe Darkwood Dub, Bojan Drobac Bambi i Milorad Ristić Miki osnovali su bend Bella Technika. Kada se bendu kao vokal pridružila Katarina Jovanović, istinska zvezda evropskih operskih scena, nastala je potpuno nova i originalna muzička energija!

Nakon Bella Technike nastupa 25.maja nastupa DJ Peppe, koji slavi 30 godina rada i postojanja na beogradskoj clubbing sceni.

24. maja će u Dorćol Platzu nastupiti Lollobrigida, hrvatski elektropop sastav, čija je frontmenka Ida Prester, muzičarka, novinarka, voditeljka, onlajn aktivistkinja i žestoki borac za ljudska prava, a pre svega dugogodišnji prijatelj Miksera!

Nakon Lollobrigide nastupiće prve večeri Mikser festivala Sunday Stories iz Sarajeva. Njihovi prvi koraci u muzici stilski su pokrivali džez sa primesama roka, dok prvi album ima pregršt žanrova od popa do latino džeza upakovanih u jedinstveni zvuk!

Posle sarajlija nastupa grupa Cmok i za kraj prve večeri rezervisan je nezaboravni provod uz Drag Show! Nedelja najavljuje ansambl flauta "Flautino Lola klasik" pod dirigentskom palicom profesora Ljubiše Jovanovića, nakon čega slušamo legendarni trojac Mr Swagger, Pera Joe i Duda Bezuha. Pored ovoga za posetioce puštaće velika DJ imena, a popodnevni program pratiće i performansi!

Mikser festival se vraća i biće nezaboravan! Pozivamo vas da budete važan deo velike promene koju festival inicira, pratite konkurse ukoliko želite da učestvujete ili se priključite na samom festivalu da zajedno cirkulišemo!

Foto: Promo

Pogledajte još