Darko Dozet: Maturski panoi su nekada imali posebnu vrstu šarma i energije

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od ove godine Color Media Communication i portal nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu objavićemo na Fejsbuk grupiIzbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Za najkreativniji maturski tablo glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera i predstavnika medija kao i sami korisnici društvene mreže Fejsbuk. Ovim povodom razgovarali smo sa Darkom Dozetom, fotografom, članom stručnog žirija.

Koliko su se promenile maturske fotografije i izled maturskih tabloa?
- Maturski panoi su sada dizajnerski gledano savremeniji, međutim kao da je sve sem mode i frizura isto, na njima se nalaze vesela mlada lica prepuna optimizma i spremna da menjaju svet. Pored takve energije i lepote sva dizajnerska i fotografska umeća padnu u pedesetpeti plan. Međutim, panoi su nekada u potpunosti rađeni ručno, a to je kao i kod svakog drugog „hend mejd“ proizvoda rezultiralo da su davnašnji celokupno gledano imali neku posebnu vrstu šarma i energije.

Iz koliko pokušaja se napravi savršena (maturska) fotografija i kojim trikovima se služite kako bi ona ispala baš takva?
- Kao i kod svake druge portretne fotografije i maturska zavisi od opuštenosti i personalitija fotografisane osobe te od kvaliteta komunikacije između fotografa i maturanta. Lepota je nešto što je relativno, a personaliti je ono što isijava iz fotografije i pleni gledaoca jače od lepote koja nekada može da bude potpuno prazna i bezlična te da kod posmagtrača ne budi nikakvu emociju. Stav, vedrina, šarm su nešto, što uz fotografsko znanje koje se podrazumeva, nosi fotografiju.

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite?
- Ako smo tada, kao maturanti, evendualno i imali neku malu zamerku, kada ih posle nekoliko decenija pogledamo bude nam neverovatno simpatično. To vas kao neka “vremenska mašina” teleportuje u neka srećna i brezbrižna mladalačka vremena.

Pet prvoplasiranih tabloa po oceni žirija dobiće ocene od 1 do 5. Isto tako, pet prvoplasiranih tabloa po oceni korisnika društvene mreže Fejsbuk – dobiće ocene od jedan do pet.
Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade:
1. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/ + ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
2. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/
3. mesto - Ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
4. mesto - Ulaznice za bioskop „Arena Cineplex“ (po dve ulaznice za svakog učenika)
5. mesto - Dva pića po izboru na otvaranju „Štrand Summer Festu“ za svakog učenika.

Proglašenje pobednika održaće se na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand u subotu 29. juna 2019. godine u 20.00 časova.

Foto: Wiki/DozetDarko

Pogledajte još