Počeo postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića

BEOGRAD, 16. septembra 2010. (Beta) - Postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata koji je streljan 17. jula 1946. godine odlukom Vojnog suda, počeo je u četvrtak pred Višim sudom u Beogradu.

Sudsko veće kojim predsedava sudija Alaksandar Ivanović zakazao je sledeće ročište za 29. oktobar a do tada bi veće trebalo da donese odluku i da li će dozvoliti nekadašnjem učesniku NOB-a Ristu Vukoviću da učestvuje u postupku.

Vukovićev zastupnik Bajo Smiljanić rekao je obrazlažući zahtev da drugoj strani treba dozvoliti da učestvuje u postupku koji je inače jednostran, zbog ustavom zagarantovanog načela pravne jednakosti.

"Vuković ima neposredna saznanja o aktivnostima po ličnim naredbama Dragoljuba Mihailovića na područjima Čajniča i Pljevalja", rekao je Smiljanić i naveo da postupak rehabilitacije treba da bude bez ijedne mrlje a ne kao što se to dogodilo na suđenju Mihailoviću 1946.

Zahtevu Vukovića usprotivili su se zastupnici podnosilaca zahteva za rehabilitaciju, ističući da je Mihailović osuđen pred Vojnim sudom bez nepristrasnog suđenja, prava na odbranu i žalbu.

Pogledajte još