Najavljena nova emisija akcija Telefonije

Kompanija „Telefonija“ objavila je juče javni poziv za upis 35.000 akcija iz nove emisije, a početak upisa zakazan je za 2. oktobar i trajaće narednih 20 dana. 

Akcionarima koji imaju pravo preče kupovine (postojeći akcionari „Telefonije“) akcije će biti ponuđene po ceni od 13.500 dinara, dok će cena akcije za druge investitore iznositi 15.000 dinara, navedeno je u oglasu objavljenom u „Politici“. 

Za ostale zainteresovane investitore upis počinje 23. oktobra i trajaće do 12. novembra ove godine. Prikupljena sredstva kroz ovu novu emisiju (dokapitalizaciju) trebalo bi da se iskoriste za povećanje osnovnih poslovnih aktivnosti „Telefonije“ u pravcu otvaranja novih tržišta u regionu. Ovo preduzeće planira da se angažuje i na završetku radova na infrastrukturnoj izgradnji distributivnih gasovodnih mreža na celoj teritoriji Srbije i osvajanju novih programa za saobraćajnu signalizaciju. 
Takođe, planira se i učešće u realizaciji poslova distribucije prirodnog gasa iz oblasti energetike. Akcije „Telefonije“ pojavile su se prvi put na organizovanom tržištu 17. maja 2005. godine. Najviša cena postignuta je u martu ove godine − 24.899 dinara a najniža cena ostvarena je 21. juna 2006. godine, svega 4.000 dinara.

Preduzeće „Telefonija“, čija je osnovna delatnost proizvodnja i izgradnja telekomunikacione infrastrukture i pružanje usluga iz te oblasti, najavilo je pre nekoliko meseci da se priprema da ove jeseni izađe na A listing Beogradske berze. Izlaskom na A listing omogućiće firmi da se redovnim izveštvanjem o poslovanju privuku ozbiljni institucionalni investitori. Prema podacima iz poziva, visina osnovnog kapitala „Telefonije“ u 2006. godini iznosila je 179,2 miliona dinara. „Telefonija“ je u sektoru telekomunikacija lider na tržištu Srbije sa procentualnim učesćem od oko 30 odsto. U vlasništvu tog preduzeća su i provajder „Beotelnet“, „Gastel“ i „Telefonija Brčko“. Motivi za osnivanje ovih preduzeća bili su proširenje tržišta na područje Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo da „Telefonija“ uspostavi dobre poslovne veze sa renomiranim preduzećima sa ovih prostora kao što su „Telekom Srpske“, „Elektroprivreda RS“ i „BH Telekom“.(„Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.