Orbović: Skup u Kruševcu prvi u nizu radničkih protesta

KRUŠEVAC, 16. septembra 2010. (Beta) - Nekoliko hiljada radnika iz desetak gradova Srbije u četvrtak je na sindikalnom skupu u Kruševcu zatražilo od Vlade Srbije da iz skupštinske procedure povuče predložene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Učesnici protesta u organizaciji Samostalnog sindikata zatražili su i da ubuduće svi predlozi zakona u skupštinsku proceduru uđu tek nakon usaglašavanja u Socijalno-ekonomskom savetu, kao i da odmah počne procedura pregovaranja i potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora za sve delatnosti.

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović rekao je okupljenim radnicima da je skup u Kruševcu prvi u seriji velikih radničkih protesta koji će se nastaviti u drugim gradovima Srbije i završiti u Beogradu.

On je naglasio da su građani Srbije u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, da su plate zaposlenih u Srbiji najniže u okruženju, a da je "Srbija zemlja koja može da hrani celo okruženje". "Imamo nize plate nego što imaju kolege u Makedoniji, 30 odsto niže nego u Crnoj Gori i Bosni, a u Hrvatskoj i Sloveniji plate su duplo i trostruko veće od naših. Zar kod njih nije svetska ekonomska kriza, zar ih ne pogađa isto što i nas", upitao je Orbović.

Naredni protest održaće se u Boru 29. septembra, na Dan borbe protiv svetske ekonomske krize.

Pogledajte još