Čarna Milinković: Maturki tabloi danas stoje u izlozima, a nekada su bili poklon razrednom starešini ili direktoru škole

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od ove godine Color Media Communication i portal nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu objavićemo na Fejsbuk grupiIzbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Za najkreativniji maturski tablo glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera i predstavnika medija kao i sami korisnici društvene mreže Fejsbuk. Ovim povodom razgovarali smo sa Čarnom Milinković, istoričarkom i višim kustosom Muzeja Vojvodine, članicom stručnog žirija.

Trenutno je u Muzeju Vojvodine aktuelna izložba pod nazivom “Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka”. U kolikoj meri su se maturski panoi promenili tokom vremena?
- Nekadašnji maturski tabloi nisu imali namenu da stoje u izlozima radnji, biblioteka i sl, kao što je to danas slučaj. Oni su predstavljali zahvalnost đaka koju su iskazivali razrednom starešini ili direktoru škole. Zato na starim tabloima stoji i natpis „Svome razrednom starešini“ ili „Svome upravitelju (direktoru)“, ponekad i „Svome profesoru“. Izgled tabloa je oslikavao i materijalnu mogućnost jedne generacije đaka. Što je tablo bio lepši i raskošniji to je ukazivalo na rad prosvetnih radnika i njihovo angažovanje kod učenika. Takođe, on je oslikavao gore navedeno materijalno stanje pojedinih generacija, kao i politiku određenog društva, grada i same škole. Bilo je prestižno imati matursku sliku. Tablo je bio poklon razrednom starešini, direktoru kojim su se maturanti opraštali od istih i koji je ukrašavao zidove privatnih domova. Izgled mu je sličan današnjem.

Kakve su reakcije posetioca izložbe, koji su najčešći komentari?
- Posmatrajući posetioce na izložbi, posebno u vreme trajanja Noći muzeja i manifestacije Muzeji za 10, shvatila sam da su sve generacije ušle i izašle sa osmehom na licu. Stariji su se vraćali u svoje maturske dane, čak pronalazili i svoje rođake, dok su sadašnji maturanti postavljali pitanja akademskog nivoa, sa velikim žarom da uporede sebe sa drugarima na tabloima iz 19. veka (komentara je bilo raznih). Ono što je identičan zaključak današnjih maturanata jeste da su nekadašnji izgledali ozbiljnije, starije i sl. Oni nešto mlađi, koje tek čeka polaganje male mature, bili su oduševljeni rekonstrukcijom učionice (kraj 19, početak 20. veka) u kojoj su se polagali maturski ispiti.

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite (da li vam se dopadaju)?
- Prvo što pomislim kada vidim matursku sliku, jeste da sam bila mlađa (šalim se), jeste da su to divne godine kada se pripremaš za svoj izbor života i kada zaista ulaziš u svet odraslih... a svako mlado biće ima tu potrebu da užurbanim koracima ide ka zrelim godinama, ne znajući da će kad dođe u te godine sa setom glavu okretati upravo ka maturskim danima.

Pet prvoplasiranih tabloa po oceni žirija dobiće ocene od 1 do 5. Isto tako, pet prvoplasiranih tabloa po oceni korisnika društvene mreže Fejsbuk – dobiće ocene od jedan do pet.
Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade:
1. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/ + ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
2. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/
3. mesto - Ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
4. mesto - Ulaznice za bioskop „Arena Cineplex“ (po dve ulaznice za svakog učenika)
5. mesto - Dva pića po izboru na otvaranju „Štrand Summer Festu“ za svakog učenika.

Proglašenje pobednika održaće se na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand u subotu 29. juna 2019. godine u 20.00 časova.

Foto: Facebook/@carna.milinkovic

Pogledajte još