Radivoj Hadžić: Nekadašnji maturski panoi su bili veoma slični, a danas su mnogo kreativniji i maštovitiji

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od ove godine Color Media Communication i portal nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu objavićemo na Fejsbuk grupiIzbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Za najkreativniji maturski tablo glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera i predstavnika medija kao i sami korisnici društvene mreže Fejsbuk. Ovim povodom razgovarali smo sa Radivojem Hadžićem, fotografom, članom stručnog žirija.

Koliko su se promenile maturske fotografije i izled maturskih tabloa?
- Prelaskom na digitalnu fotografiju maturske fotografije su mnogo boljeg kvaliteta i lepše su u odnosu na klasične fotograije koje su se izrađivale filmskim putem. Nekadašnje fotografije su bile isključivo crno-bele dok danas preovlađuju slike u boji. Panoi su nekad bili veoma slični dok su današnji mnogo kreativniji i maštovitiji.

Iz koliko pokušaja se napravi savršena (maturska) fotografija i kojim trikovima se služite kako bi ona ispala baš takva?
- Na nekadašnje maturske fotografije se čekalo i po nedelju dana dok budu izrađene, a danas se među više pokušaja već prilikom fotografisanja vidi slika na monitoru i odmah se bira najbolja koja se sređuje u nekom od fotografskih programa.

Koji su najneobičniji zahtevi maturanata prilikom slikanja za maturski tablo?
- Učenici danas imaju svoje idole i na fotografijama često žele da izgledaju upravo kao njihovi idoli, a često traže i da fotografije budu što više "ispeglane".

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite?
- Svakome je njegov maturski pano najdraži i uvek ga se rado seća. Moj pano je bio stari dvokrilni prozor na kome su bile zalepljene fotografije sve sa malim zavesicama okolo.

Pet prvoplasiranih tabloa po oceni žirija dobiće ocene od 1 do 5. Isto tako, pet prvoplasiranih tabloa po oceni korisnika društvene mreže Fejsbuk – dobiće ocene od jedan do pet.
Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade:
1. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/ + ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
2. mesto - Jednodnevna ekskurzija u Viminacijum i Avantura park https://viminaciumadventure.com/
3. mesto - Ulaznice za „Novosadski Oktoberfest“ 18. i 19. oktobra (po dve dvodnevne propusnice za svakog učenika)
4. mesto - Ulaznice za bioskop „Arena Cineplex“ (po dve ulaznice za svakog učenika)
5. mesto - Dva pića po izboru na otvaranju „Štrand Summer Festu“ za svakog učenika.

Proglašenje pobednika održaće se na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand u subotu 29. juna 2019. godine u 20.00 časova.

Foto: Facebook/@radivoj.hadzic

Pogledajte još