Moguć dogovor u narednih godinu dana

AMAN, 17. septembra 2010. (Beta-AFP) - Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u petak u Jordanu da izraelski premijer Benjamin Netanjahu i palestinski predsednik Mahmud Abas "mogu da donesu odlučujuće važne odluke za rešavanje svih problema u narednih godinu dana".

"Ozbiljni su u tim naporima. Počeli su da se bave teškim, ali neophodnim pitanjima", rekla je Klintonova posle sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Amanu.

Na konferenciji za novinare sa šefom jordanske diplomatije Naserom Dzudehom, ona je navela da se došlo, uz angažovanje izraelskog premijera i palestinskog predsednika koji prihvataju da je cilj rešenje uz stvaranje dve države, "ponovo nadohvat mira".

"Uverena sam da je ovog puta pravi trenutak i da su lideri ti koji mogu da postignu rezultate kojima svi težimo - dve države, dva naroda koji žive u miru i bezbednosti", poručila je Hilari Klinton.

Američka državna sekretarka se založila za produženje moratorijuma na izraelsku kolonizaciju Zapadne obale, koji ističe 26. septembra i čije bi ukidanje moglo da znači kraj dijaloga.

Pogledajte još