Potrebna „mala korekcija“ cene struje do pet evrocenti

Ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Popović izjavio je juče da je sadašnja cena struje, koja u proseku iznosi 4,86 evro−centa po kilovat−satu nedovoljna za funkcionisanje Elektroprivrede Srbije (EPS) i da je potrebna „mala korekcija“ − do pet evro−centi. 
Ta korekcija je potrebna da bi EPS imao dovoljno novca za regularno funkcionisanje i za sva potrebna investiciona održavanja, rekao je Popović, ističući da je cena struje u Srbiji daleko niža nego u svim zemljama regiona, osim Makedonije. 

Popović je podsetio da je 2000. godine cena struje bila 0,9 evro−centi i da zbog tako niske cene, od 1991. godine do danas nije izgrađen nijedan novi kapacitet i da zbog niske cene ni EPS „ne može da funkcioniše i ima profit, da bi iz profita nešto gradio“. Popović je, na pitanje novinara da li će poskupeti struja, odgovorio da postoji utvrđena procedura prema kojoj bi najpre Upravni odbor Elektroprivrede Srbije trebalo da uputi predlog Agenciji za energetiku, koja procenjuje opravdanost, posle čega se on prosleđuje Vladi Srbije. Popović je rekao da Ministarstvo energetike podržava strategiju za privatizaciju Naftne industrije Srbije, koju je donela prethodna vlada, da nema razloga da se, što je pre moguće, ne uđe u manjinsku transformaciju NIS−a i da je potrebna najbrža moguća privatizacija. 

Ministar je rekao da bi, prema najavama ruskih zvaničnika, „Gazprom“ na proleće ili u rano leto iduće godine mogao, na osnovu ekonomskih pokazatelja, konačno da donese odluku o gradnji gasovoda i da se razmatra više pravaca gradnje. Prema Popovićevim rečima, razmatra se da li će se graditi pravac Bugarska − Rumunija − Mađarska, pravac Srbija − Hrvatska − Slovenija − Austrija ili pravac Srbija − Mađarska − Austrija. („Pregled“)

Pogledajte još