FOODTALK2019: Bojana Stefanović - Nema lepše stvari nego kada spremate hranu za one koje volite

Sedmu godinu zaredom, kompanija "Color Media Communciations", organizuje u Novom Sadu najveću regionalnu konferenciju posvećenu gastronomiji, vinu i pivu "Food Talk".

Kao i predhodne godine, konferencija se održava u Hotelu "Sheraton Novi Sad" u utorak 4. juna. Uz priče o hrani, pivu i vinu, degustacije i studije slučaja okupljamo najpoznatija imena regiona iz sveta gastronomije, ambasade, hotele, restorane, gazdinstva i kompanije koji diktiraju trendove.

Na zanimljivom panelu pod nazivom "Travel and Food Blogers like Rising Stars" učestvovaće i naša poznata glumica Bojana Stefanović koja vodi blog pod nazivom "FatMama", a sa kojom smo ovom prilikom razgovarali o svim izazovima sa kojima se u svom životu i radu susreće, ali i o nekim ukusnim zalogajima...

Kada si shvatila da voliš da kuvaš i koje je prvo jelo koje si spremila?
- Oduvek sam volela da kuvam. Kao veoma mala kuvala sam "bućkuriše" od vode, kafe, aleve paprike, brašna, a već sa osam-devet godina dobila sam od mame mali kuvar za decu, i spremala patišpanj sa voćem, palačinke, potaže i slične jednostavne stvari.

Odakle ideja za gastro blog "FatMama" i na koji način si uspela da je realizuješ?
- Kada sam bila na porodiljskom drugi put, imala sam dosta vremena i poželela da na neki način uobličim moju ljubav prema kuhinji, fotografiji i pisanoj reči, suprug je predložio da pokrenem foodblog, i tako je sve krenulo.

Kakve su povratne reakcije čitalaca bloga i koliko si zadovoljna njegovim uspehom?
- S obzirom da mi je to hobi, i da kradem vreme da mu se posvetim, vrlo sam zadovoljna kako se sve razvija. Drago mi je da se ljudima dopada kako pišem, ono što žeim da prenesem, a to je ljubav prema kuvanju i da nema lepše stvari nego kada spremate hranu za one koje volite.

Moderne žene u današnje vreme često beže od kuhinje, ali ti si dokaz da je moguće i u današnjem užurbanom svetu u ulozi zaposlene majke, koja poseduje i nekoliko hobija, odvojiti dovoljno vremena za zdrav i kuvan obrok. S obzirom na sve to koliko često uspevaš da kuvaš i koje specijalitete najradije spremaš?
- Istina je da je potrebno malo rutine i znanja da biste kuvali brzo i usput, kako ja to najčešće činim. Ali zaista nije ni malo komplikovano, samo ako ste željni da savladate osnove i da se malo vežbate. Uvek kažem da nije važno i kada se pogreši, i neko jelo "propadne". Na greškama se uči, a zasad nema te "greške" koja se u našoj kući na kraju nije pojela. Ljubav i posvećenost, malo vežbe, malo učenja i ništa nije nemoguće. Najčešće pravim domaća kuvana jela, grašak, boraniju, pasulj, musaku, punjene paprike, tikvice, pilav, rižoto, supa je redovno na meniju, od slatkiša braunis, lenja pita, patišpanj s voćem, ... spisak je poduži.

Blog možda nosi naziv "FatMama" ali taj opis nikako ne odgovara tvom izgledu. U čemu je tajna tvoje vitke linije?
- Genetika. Takav mi je metabolizam, i s godinama imam obrnut problem, uporno pokušavam da se malo ugojim, jer zaista imam istu kilažu kao u dvadesetim, a u mojim godinama mnogo bi bolje bilo, da malo popravim liniju.

Publika te rado gleda i dobro poznaje tvoje lice, planiraš li da tu prednost iskoristiš i pokreneš neki vlog, ili pak gastro TV emisiju?
- Imam dosta planova, koji su do pola i razvijeni. I za emisiju, i za kuvar, i za neko malo "preduzetništvo" gastro tipa, ali za sada se tek spremam da krenem u tom smeru.

Možeš li da zamisliš obrok ili izlazak u grad bez mobilnog telefona i da li vidiš išta loše u tome što mnogi prvo fotografišu hranu, pa je tek onda probaju?
- Mogu, naravno. Ne slikam uopšte hranu po restoranima, osim kada je neki poseban specijalitet, ili kada želim da pohvalim ili reklamiram restoran koji sam posetila. Fotkam hranu za blog, a jedva i to stižem. Inače se trudim da izbegavam fotografisanje i snimanje događaja, što možda i nije pametno za nekoga ko ima food blog. 🙂 Ali zaista mislim da iskustva treba doživeti, a ne samo ih prenositi dalje. Iako je lepo preporučiti nešto pratiocima, i biti u toku, opet nekako kada sam gladna ili kada uživam u hrani, nikada se ne setim da bi trebalo i da slikam.

Konferenciju će otvoriti Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade, Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu i turizam Grada Novog Sada i Tomaš Kuhta, ambasador Češke Republike u Beogradu.

Konferencija se održava uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, a podržale su je kompanije: Imlek, Unicef, AMS Osiguranje, Uncle Ben's, Best Fest.

Kompletan program i sve detalje konferencije možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2019

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.