Pižon vraća dobru atmosferu u ekipu

BEOGRAD, 17. septembar 2010. (Beta) - Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Vladimir Petrović Pižon rekao je u petak da je imenovanje na tu funkciju najveće priznanje u njegovoj karijeri i istakao da se ne plaši izazova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Ovo je najveće priznanje u karijeri. Da sam se uplašio izazova ne bih ni dolazio. Stanje u ekipi nije tako alarmantno, imamo igrače koji nastupaju u velikim klubovima. Verujem da ćemo vratiti dobru atmosferu u tim", rekao je Petrović na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu Hajat.

On je na klupi nacionalnog tima zamenio Radomira Antića, koji je prethodne dve godine vodio "orlove".

"Antića poštujem kao velikog trenera. Koliko znam on je otišao iz Beograda, ali ako bude trebalo razgovaraćemo telefonom. Ipak, poznajem dosta igrača, jer sam radio sa njima u mladjim kategorijama. Nemamo mnogo vremena, ali nadam se dobrim rezultatima u kvalifikacijama", kazao je Petrović, koji je sa mladom reprezentacijom SCG pre šest godina došao do finala Evropskog prvenstva.

Petrović je najavio da će početkom sledeće nedelje formirati stručni štab, a narednih dana otputovaće u Moskvu kako bi uživo gledao levog beka Dinama iz Moskve, Marka Lomića.

"Potrebni su nam dobri bekovi, i sa leve i sa desne strane, kako bi slali što više upotrebljivih lopti na Žigića. Što se Klea tiče, još ne znam da li će i kada dobiti srpski pasoš. Raduju me i igre Stojkovića. Sreća je što je prešao u Partizan, pokazao je i pre dva dana u Donjecku da je u formi", objasnio je Petrović.

Petrović je dodao i da će pod njegovim vodjstvom u reprezentaciji igrati samo najspremniji fudbaleri.

On će na klupi seniorske reprezentacije Srbije debitovati 8. Oktobra protiv Estonije u Beogradu, a četiri dana kasnije "orlovi" igraju u Djenovi protiv Italije.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je da veruje da će Petrović u ekipu "vratiti atmosferu koja je bila poljuljana u poslednje vreme".

"U pitanju je odličan selektor, čovek koji je bio madjioničar sa loptom. Verujem da može da obavi posao koji se traži od njega. Imamo dobar tim i stabilan savez, učinićemo sve da se plasiramo na EP", poručio je Karadžić.

Karadžić je rekao i da više ne želi da se bavi bivšim selektorom Antićem.

"Možda nismo najuspešniji ni najmoderniji savez, ali želimo dobro srpskom fudbalu i radimo na najbolji mogući način. FSS više ne želi da se bavi onim što je bilo iza nas. Okrećemo se utakmicama sa Estonijom i Italijom i drugim zadacima koji nas čekaju", naveo je on.

U prva dva kola kvalifikacija za EP selekcija Srbije osvojila je četiri boda.

"Ako momci daju sve od sebe, a selektor uradi ono što očekujemo, ne vidim razlog da ne osvojimo jedno od prva dva mesta u grupi. Optimista sam, verujem da je Pižon ono što je potrebno srpskom fudbalu u ovom trenutku", zaključio je Karadžić.

Kao igrač Petrović je zabeležio 497 nastupa i 117 golova za Crvenu zvezdu, a potom je igrao za Arsenal, Antverpen, Brest, Standard Lijež i Nansi. Petrović je proglašen za četvrtu Zvezdinu zvezdu.

Novi selektor Srbije je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio novobeogradski Radnički, Borac iz Banjaluke, Crvenu zvezdu, Bor, belorusku Slaviju, kineski Dalijen, seniorsku i olimpijsku reprezentaciju Kine i rumunski Temišvar.

Pogledajte još