Deficit sa svetom preti domaćoj privredi

Ministar finansija Srbije Mirko Cvetković ocenio je juče da će inflacija, ako se nastavi sadašnji tempo, u ovoj godini biti između osam i 8,5 odsto, što je više od planiranih 6,5 procenata. Realno je očekivati da će se porast cena hrane kao posledica suše nastaviti i u septembru, što će imati negativno dejstvo pa bi inflacija u tom mesecu mogla da dostigne blizu jedan odsto, rekao je Cvetković na Četvrtoj privrednoj konferenciji Rajfajzen banke (Raiffeisen) o kreativnom bankarstvu u Beogradu. 
On je dodao da će se država suočiti i sa smanjenom proizvodnjom u oblasti poljoprivrede, što će uticati na nešto smanjeni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ocenio je, međutim, da će i pored toga „Srbija i dalje ostati u zoni vrlo visokih stopa rasta, što će omogućiti da BDP u ovoj godini bude oko 30 milijarde evra“. 

Prema njegovim rečima, to će biti „oko 4.500 evra BDP−a po glavi stanovnika“. Cvetković je naglasio da na duži rok visok spoljnotrgovinski deficit, nastao kao posledica povećanja plata budžetskih korisnika, koje su potom uticale na povećanje tražnje, „preti da izazove neravnotežu i destabilizuje privredu“. 

„Država za sada uspeva da pokrije visoki deficit zahvaljujući dobrim rezervama i prilivom deviza po raznim osnovama“, dodao je on. Istovremeno, kako je istakao, ta visoka tražnja vrši pritisak i na domaće privrednike koji povećavaju proizvodnju, što proizvodi rast BDP−a koji je u prvoj polovini godine premašio osam odsto. 

Govoreći o budžetu za 2008. godinu koji je u pripremi, Cvetković je najavio da će ministarstvo krenuti u snižavanje učešća javne potrošnje u BDP−u. „Budžet u 2008. godini će u manjoj meri opterećivati BDP nego što je to bilo u 2007.“, a inicijalni planovi su da na konsolidovanom nivou taj iznos umanjenja bude oko 1,7 odsto, rekao je Cvetković. 

On je istakao da bi to trebalo da dovede do toga da će privreda biti „relaksiranija“ nego u ovom trenutku. „Trenutni fiskalni instrumenti obezbeđuju naplatu budžeta u iznosu od oko 630 milijardi dinara u sledećoj godini“, kazao je ministar finansija. On je dodao da će u narednoj godini biti ozbiljne kontrole zarada, a ići će se na uštede i kontrolu trošenja sredstava za nabavku materijala i opreme. („Pregled“)

Pogledajte još