MENJAJTE NAVIKE: Buđenje u mraku i nedovoljna količina vode utiću na raspoloženje tokom čitavog dana

Ustajete mrzovoljni i ostajete takvi čitav dan, a ne znate pravi razlog takvog stanja. Uzrok za mrzovolju najverovatnije postoji, samo treba otkriti greške kojih često nismo ni svesni, poručuju stručnjaci.

Buđenje u mraku, brzi odlazak pod tuš, a potom na posao, bez kontakta sa svetlošću, nesvesno utiče na raspoloženje većine ljudi. Osobe koje svetlost osete tek po podne loše su volje i imaju veći indeks telesne mase, smatraju naučnici. Izlaganje suncu u prepodnevnim satima je nezamenljivo. Samo pola sata jutarnjeg svetla dovoljno je za podešavanje unutrašnjeg sata i regulisanje nivoa energije, apetita i metabolizma. Zato, prilikom jutarnjeg buđenja, prvo podignite roletne, otvorite prozor i makar nakratko uživajte u suncu.

Nedovoljna količina vode nakon buđenja takođe dovodi do lošeg raspoloženja, zbrkanosti u glavi i osećaja premorenosti tokom dana. Ali zato dovoljno unete vode stvara osećaj sreće, energičnosti, brzine, čvrstine. Da biste bili spremni za sve dnevne izazove, u prvom satu nakon buđenja popijte tri čaše vode, poručuju britanski istraživači.

Preskakanje doručka može da izazove nabusitost i maglovito ponašanje tokom dana. Muškarci koji doručkuju pre odlaska na posao su raspoloženiji, efektnije i brže završavaju dnevne obaveze, pokazala su istraživanja. Zdrav doručak kombinovan od proteina i ugljenih hidrata veoma je važan za mozak, koji na ovaj način dobija dovoljno energije za normalno funkcionisanje tokom dana.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još