Slovaci na referendumu o imunitetu poslanika i tv-pretplati

BRATISLAVA, 18. septembra 2010. (Beta) - Više od 4.370.000 slovačkih birača odlučuje u subotu na referendumu da li da drastično ograniči širok imunitet svojih poslanika, koliko "delegata naroda" im je uopste u parlamentu potrebno ili o tome da li žele da plaćaju TV i radio pretplatu.

Slovaci treba da se izjasne i o tome koliko skupe službene automobile smeju da voze slovački zvaničnici i da li žele da na izborima glasaju preko interneta.

To je sedmi referendum u samostalnoj Slovačkoj od kojih je bio uspešan zahvaljući učešću više od 50 odsto birača samo jedan, onaj o ulasku Slovačke u Evropsku uniju.

Slovaci imaju od 7 ujutru do 22 časa priliku takođe da oduzmu političarima pravo na odgovor i ispravke u medijima koje sada zvaničnici imaju čak i kada su navodi novinara tačni, samo zato što im se objavljeno ne sviđa.

Referendum se održava zahvaljujući inicijativi male, do izbora 12. juna vanparlamentarne stranke Sloboda i Solidarnost koja je uspela da prikupi preko 300.000 potpisa ali u međuvremenu je po ocenama mnogih analitičara postao bespredmetan, jer je SaS na izborima ušla u parlament i treća je najjača stranka u vladi premijerke Ivete Radičove.

Pogledajte još