Ringišpil Jelene Bačić Alimpić

Poznata televizijska novinarka i voditeljka Jelena Bačić Alimpić krenula je putem koji su već trasirale neke njene koleginice – otisnula se u svet književnosti. Svoj spisateljski prvenac „Ringišpil“ („Laguna“) Jelena je promovisala glamurozno, ali na vojvođanski način. Izmakla se iz Beograda, ali i iz svog Novog Sada i brojne prijatelje i novinare pozvala na čuveni Salaš 137. Odaziv je bio impozantan, lakše je nabrojati poznate ličnosti koje se nisu pojavile.

Na salašu su viđeni, imeđu ostalih, Nenad Čanak, Goca Tržan, Marijana Mateus, Jellena, Gordana Lazarević, Goca Božinovska, Anabela i Mladen, Edin Škorić, Sani Trik FX,Svetlana Kitić Magić, Albert Nađ, Tanja Banjanin, Čeda Čvorak, Ivan Ivanović, Ivan Zeljković, Dušan Veličković, Suzana Mančić, Luis, Dejan Lutkić, Ljuba Alićić, Ivana Baltić, Isidora Bjelica i Nebojša Pajkić, Draško Aćimović, Vesna Dedić Milojević, Cakana, Radiša Urošević, Jelena i Žika „Zana“. Mima Karadžić, Stoja, Ogi Radivojević, Saša Dragić... Neko je duhovito dobacio da nema Ive Štrljić, ali je ubrzo morao da prizna propust – i ona je bila tu.

Ambijent Salaša 137 u punoj meri pruža ugođaj za ovako zamišljenu promociju. Tamburaši, vojvođanski specijaliteti – sve je bilo na najvišem nivou. Uz svirače je zapevao Marinko Rokvić, baš kao i na CD-u napravljenom specijalno za ovu knjigu koji se uz nju i dobija. Muziku je napisao Saša Milošević Mare.

„Jelena Bačić Alimpić ispisuje intimnu ispovest Ane Balint, balerine krhkog tela i džinovskog duha koji je ostavio pečat na svim slavnim scenama, gradeći istovremeno priču o malim-velikim ljudima, salašarima i umetnicima, pesnicima i njihovim muzama, senovitim bačkim salašima i gradićima, jutrima koja mirišu na slatko od dunja i nezaboravnim ruskim zimama...“ Ovim rečima izdavačka kuća „Laguna“, opisuje Jelenin „Ringišpil“ koji već dobija nizane hvalospeve i priznanja da je njeno spisateljsko čedo od 400 strana kvalitetnije od onoga što su, u poslednje vreme, javnosti ponudile neke njene koleginice u istoj formi.

Nizali su se odlomci iz knjige, vizuelno su ih dočarale glumica Sonja Damjanović i balerina Maša Čolić, nizale su se i pred mikrofonom lepe reči na račun autorke od strane njenih saradnika, a onda je na scenu stupila, kako ju je najavio voditelj i PR „Lagune“ Ivan Golušin, zvezda večeri – Jelena Bačić Alimpić.

„Pored porodice, koja mi zaista znači sve u životu, mislim da sam jako bogata žena zato što imam prijatelje“, rekla je autorka i onda podelila niz „verbalnih zahvalnica“ pomenuvši i Gordanu Orešćanin koja je osmislila ovakav tip promocije. Jelena je poznata kao elokventna voditeljka, međutim, ovoga puta je brzo ustuila mesto tamburaškom orkestru „Aleksandar“, Marinku Rokviću, pesmi...

Prijatelji, kolege i novinari su se brzo prilagodili neformalnijem delu večeri, a „ženska književnost“ kako se to često u poslednje vreme kaže, dobila je još jedan adut. Zavrteo se „Ringišpil“.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Svet.rs

Pogledajte još