BORBA PROTIV OTPADA: Slamke, štapići za uši i pribor za jelo od plastike zabranjeni u Engleskoj

U pokušaj da pomogne u borbi protiv plastičnog otpada uključila se i Engleska. Godišnje se u Engleskoj iskoristi skoro pet milijardi slamki, dve milijarde štapića za čišćenje ušiju i oko 316 miliona plastičnih kašika.

Plastične slamke, štapići za uši, kao i plastični pribor za jelo do 2020. godine biće zabranjeni za upotrebu u Engleskoj. Svet se konačno probudio i ozbiljno shvatio klimatsku i ekološku krizu u kojoj se našla planeta, pa je pokušaj eliminacije plastike sve prisutniji na tržištu.

Od aprila iduće godine pabovima, barovima, klubovima i restoranima neće biti dozvoljeno da svojim gostima služe plastične slamke ili drugi pribor za jelo i piće. Ovaj potez je dobio ogromnu podršku javnosti, i više od 80 odsto populacije, navodi se u časopisu "Pedijatrik".

U proteklom periodu je vođeno mnogo debata o upotrebi plastičnih predmeta s obzirom na to da nekim osobama s invaliditetom trebaju plastične slamke. Novi zakon i to uzima u obzir, i oni koji moraju da koriste plastične slamke iz medicinskih razloga, moći će da ih kupe u apotekama ili specijalizovanim radnjama.

Vlasti u Engleskoj se nadaju da će ovom zabranom svake godine uštedeti milione funti na odlaganju plastičnog otpada.

- Potrebno je hitno i odlučno delovanje kako bi se rešio problem zagađenja i zaštita naše okoline. Ovi predmeti se često koriste samo nekoliko minuta, ali im treba mnogo godina da bi se razgradili, završavajući u našim morima i okeanima i narušavajući dragoceni morski život - izjavio je državni sekretar za ekologiju Velike Britanije, Mihael Gove.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još