NAUČNICI TVRDE: Doručak štiti srce

Ukoliko ne doručkujete redovno, promenite navike i izbegnite mogućnost od ozbiljnih problema sa srcem. Nova studija američkih naučnika pokazala je da preskakanje jutarnjeg obroka može da čak za 87 odsto poveća rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Istraživači su koristili medicinske podatke prikupljene poslednjih 18 godina, a studijom je obuhvaćeno 6.550 ljudi starijih od 40 godina koji su imali problema sa srcem.

Analizirani su upitnici koje su pacijenti popunjavali prilikom prijema u bolnicu, a jedno od pitanja bilo je koliko često doručkuju. Gotovo 60 odsto ispitanika odgovorilo je da je doručkovalo svakodnevno, 5,1 odsto je uvek preskakalo ovaj obrok, 10,9 procenata je retko jelo ujutru, a 25 odsto nije doručkovalo po nekoliko dana.

Poslednjih 50 godina u Americi je primećen porast broja onih koji preskaču ovaj obrok, a više od 23,8 odsto mladih ne doručkuje redovno. Stručnjaci smatraju da je jutarnji obrok izuzetno važan, jer pomaže u održavanju balansa šećera u krvi i kontroliše pritisak.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još