Zabrana sveštenodejstva uvod u raskol u SPC

BEOGRAD, 20. septembra 2010. (Beta) - Odluka Svetog arhijerejskog Sinoda SPC da vladiki Artemiju zabrani sva sveštenodejstva do predstojećeg jesenjeg Svetog arhijerejskog sabora predstavlja uvod u raskol i već loše utiče na stanje u crkvi ali i u društvu, izjavio je u ponedeljak sociolog religije Mirko Đorđević.

Đorđević je agenciji Beta rekao da je u pitanju žestok sukob koji je već u izjavama sinodskih prvaka okarakterisan kao raskol u srpskoj crkvi.

Kako je naveo, tome u prilog ide i činjenica da se priprema optužnica protiv vladike koju će pred Visokim duhovnim sudom zastupati patrijarh Irinej, kao predsedavajući.

Đorđević je ocenio da je odluka Sinoda SPC legalna i legitimna jer se vladika nije povinovao odlukama Sinoda a, takođe, kako je ocenio, nema izgleda da će se vladika pokajati.

Vladika Artemije zatražio je prošle nedelje od Sinoda i Sabora da mu bude vraćena Eparhija raško-prizrenska koja mu je, tvrdi, nasilno oduzeta. Sinod SPC je, nakon toga, odlučio da Artemiju zabrani činodejstvovanje do jesenjeg zasedanja.

Pogledajte još