NIKAD NIJE BILA U OPTICAJU: Tajna novčanice od 100.000 dolara (FOTO)

Pre osam i po decenija u Sjedinjenim Američkim Državama postojala je novčanica od 100.000 dolara! Iako je ova novčanica pomogla američkoj posrnuloj ekonomiji, zvanično nikada nije bila u upotrebi.

Davne 1933. godine, svet se borio sa Velikom krizom, poznatom i kao Velika depresija. Jedan od najdužih sunovrata industrijalizovanog Zapada bio je u punom zamahu. Deflacija takođe.

Američki predsednik Frenklin Ruzvelt naložio je sunarodnicima da predaju Vladi i najmanje količine zlata koje su posedovali.

Razlog za takav potez vlasti bio je to što u zemlji niko nije ništa kupovao novcem.

Amerikanci su pristali da predaju sve što su imali, ali to nije bilo dovoljno jer je Ruzvelt odlučio da spase banke, što je bio dobar potez za kupce, ali ne i za kontrolu valute.

Zbog toga, američki predsednik predložio je da tamošnje ministarstvo finansija preuzme rezerve zlata.

Onog momenta kada je vlast imala pod kontrolom rezerve zlata, mogla je lakše da sprovede plan za devalvaciju dolara. Mere su podrazumevale i štampanje novca pa je jedna od novčanica bila vrednosti 100.000 dolara!

Na licu "stohiljadarke" bio je 28. predsednik SAD Vudro Vilson.

Iako ovakva novčanica nikada nije dospela u opticaj, mere su bile uspešne i cene proizvoda su polako počele da rastu, a američka ekonomija da se oporavlja.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još