Ordeni Akademske palme dodeljeni Ivanki Popović i Tatjani Jovanović

Sinoć je u Ambasadi Francuske u Beogradu upriličen prijem i svečana dodela Ordena Akademske palme. Dobitnicama Ordena, Ivanki Popović, rektorki Univerziteta u Beogradu, nominovanoj u rangu Oficira i Tatjani Jovanović, samostalnom savetniku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, nominovanoj u rangu Viteza odlikovanja je uručioo Ambasador Francuske, Frederik Mondoloni.

Orden Akademske palme se u ime Francuskog ministarstva za obrazovanje uručuje istaknutim ličnostima koje su doprinele i nastavljaju da doprinose širenju znanja i jačanju veza koje ujedinjuju naše dve zemlje. Ovo odlikovanje, ustanovljeno pre više od 200 godina, dodeljuje se Francuzima i stranim državljanima za njihovo naučno i profesionalno zalaganje i za njihov doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu.

Osnivač odlikovanja je Napoleon Bonaparta, koji ga je ustanovio kao priznanje eminentnim članovima Pariskog univerziteta. Od 1866. priznanje mogu da dobiju i strani državljani. Od 1955. Orden Akademske palme ima tri ranga: viteza, oficira i komandora.

Ceremonija dodele odlikovanja Ordena Akademske palme veliča sledeće vrednosti: veru u prenošenje i razmenu znanja i otvorenost ka svetu i drugima. Ova ceremonija bila je prilika da se organizatori dodele zahvale dobitnicama ovog priznanja za njihov veliki doprinos u oblasti francusko-srpske univerzitetske, naučne i obrazovne saradnje.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još