OBRATITE PAŽNJU: Kako štitna žlezda utiče na ostale organe?

Opšte je poznato da štitna žlezda ima značajnu ulogu u kontroli metabolizma. Njen uticaj sprovodi se kroz glavne hormone - trijodtironin (T3) i tiroksin (T4).

Previše aktivna štitna žlezda znači da patite od hipertireoze, a ona uzrokuje gubitak telesne težine, dok hipotireozu karakteriše gojenje.

Srce

Hormoni štitne žlezde utiču na puls i pomažu u kontroli krvotoka, opuštajući ćelije krvnih sudova.

Jajnici

Hormoni štitne žlezde utiču i na menstrualni ciklus. Kada se njihov nivo poremeti, može da dođe do neredovnih menstruacija i ovulacije.

Kosti

Hormoni štitne žlezde upravljaju brzinom kojom se razgrađuje staro koštano tkivo. Ako je taj proces ubrzan, staro tkivo se uništava pre nego što može da se zameni novim, što je siguran put ka osteoporozi.

Mozak

Nizak nivo hormona štitne žlezde rezultira zaboravnošću, problemima s koncentracijom i depresijom. Na sreću, ti problemi mogu da se reše terapijom sintetičkim hormonima.

Koža

Ako je štitnjača nedovoljno aktivna (stanje koje zovemo hipotireozom), telo prestaje da proizvodi i odbacuje ćelije kože normalnim ritmom. Tako nakupljene ćelije uzrokuju suvu kožu bez sjaja. Rast kose i noktiju takođe se usporava.

Izvor: Stil.kurir.rs/Kucnilekar.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.