PODELA SVETA: Četiri regiona s jednakom populacijom

Okvirno gledano, standardna karta sveta nam gotovo ništa ne govori o ljudskoj populaciji. Iako nam granice na karti mogu dati ideju o političkim granicama ili čak o aspektima kontinentalne geografije, u stvarnosti one nemaju mnogo veze s prikazom gustoće naseljenosti.

Međutim, moguće je primeniti jednu jednostavnu izmenu na karti sveta kako bismo je učinili zanimljivijom iz perspektive populacije - a ispostavilo se da nam to može pomoći da steknemo uvid u to gde je gustoća regionalnog stanovništva najveća.

Sledeća karta "razbija" svet, grupiranjem zemalja u četiri jednako naseljena područja.

visualcapitalist.com

Tačnije, postoji jedno područje koje se izdvaja s vizuelnog stajališta i koje se jasno nalazi u južnom delu Azije.

visualcapitalist.com

Dom za 1,34 milijarde ljudi - dobro je poznato da Indija već drži otprilike 20% svetske populacije - ali ako dodamo Pakistan (195 miliona) i Bangladeš (165 miliona) u kombinaciju, već se približavamo četvrtini ukupne svetske populacije.

U međuvremenu, da biste došli do sličnog broja, bilo bi potrebno dodati celu populaciju Severne Amerike, Južne Amerike, Evrope i Okeanije.


visualcapitalist.com

Na prethodnom grafikonu, prikazano je 22 od 37 najvećih gradova na svetu nalaze u gornjem krugu, stavljajući u perspektivu gustoću naseljenosti regiona na sličan, ali različit način.

Ove jednostavne transformacije karte sveta ne samo da se pamte, već i daju našem mozgu jednostavan pregled, kako bismo bili u prilici da na bolji način razumemo planetu na kojoj živimo.

Autor: Nadlanu.com/N.O.
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još