DUŽE OD TRI MILIJARDE GODINA: Planine Južne Afrike krile vanzemaljsku organsku materiju

U novoj studiji CNRS Centra za molekularnu biofiziku u Francuskoj, naučnici su otkrili vanzemaljsku organsku materiju zarobljenu u vulkanskim stenama duž planine Makondžva u Južnoj Africi, staru više od tri milijarde godina.

Od rane istorije Sunčevog sistema, meteoriti i druge svemirske stene bombardovale su Zemlju, a prema nekim teorijama, donele su i gradivne blokove života koji su omogućili nastanak života na Zemlji.

Nalaz vanzemaljske organske materije u planinama Južne Afrike izgleda da potvrđuje te teorije.

- Ovo je prvi put da smo pronašli stvarne dokaze za vanzemaljski ugljenik u zemaljskim stenama - kaže Frances Vestal, astrobiolog iz CNRS Centra za molekularnu biofiziku u Francuskoj.

U "Džozefsdal čert", vulkanskom ležištu u regionu planine Makondžva, istraživači su otkrili plitki sloj stena koji je pokazivao neke abnormalne karakteristike.

Među njima, postojale su dve vrste nerastvorne vanzemaljske organske materije, što bi bila i najstarija organska materija vanzemaljskog porekla koja je pronađena na Zemlji.

Osim toga, na nekim stenama su pronađene nanočestice nikla, hroma i gvožđa, nešto što nije uobičajeno među stenama koje su nastale na Zemlji.

Ova činjenica takođe sugeriše da se pomenuti sloj kamenja pojavio zahvaljujući sudarima sa svemirskim stenama koje dolaze iz dubokog svemira, objasnio je Didie Gurije, vodeći autor studije, istraživač sa francuskog univerziteta PSL.

U zaključku, naučnici su izneli teoriju da je vanzemaljska organska materija padala na zemlju sa mikrometeoritima koji su se mešali u atmosferi s vulkanskim pepelom, a zatim su zarobljeni u vulkanskim stenama planine Makondžva u Južnoj Africi.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još