Otvorena izložba "Jedna kuća – dve pozorišne priče: Ivan Hajtl i Štamparija 'Talija'" u Novom Sadu

Srpsko narodno pozorište, deca i unuci Ivana Hajtla, Color Media Communications i Sterijino pozorje organizuju, u okviru programa 64. Sterijinog pozorja, uličnu izložbu plakata iz bogate istorije SNP-a kao i fotografija slavnog glumca Ivana Hajtla: "Jedna kuća, dve pozorišne priče: Ivan Hajtl i Štamparija 'Talija'".

Otvaranje izložbe održalo se danas u ulici Laze Telečkog broj 5, na Lazinom salašu, u nekadašnjem prostoru štamparije Talija.

Izložbu je otvorila Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Tom prilikom ispred kompanije Color Media Communications prisutnima se obratio Robert Čoban, ispred porodice Jovana Vazić, unuka gospodina Hajtla, a ispred SNP- a, upravnik dr Zoran Đerić.

O izložbi:

Pozorišna štamparija „Talija“ nalazila se do pre 15 godina u prostoru u kojem je danas „Lazin salaš“ u Ulici Laze Telečkog broj 5. Pre nego što je posle Drugog svetskog rata pripala SNP-u, kuća u Zmaj Jovinoj 7 sa zadnjim delom u Laze Telečkog 5 pripadala je trgovačkoj porodici Milutinović. Od 1958. do 1984. u glavnom stanu, u kući u Zmaj Jovinoj, živeo je Ivan Hajtl, čuveni glumac SNP-a.

Prolaz preko puta Zmaj Jovine 7, gde je Hajtl živeo, dobio je pre dve godine ime po ovom čuvenom glumcu.

Reprinti plakata iz istorije SNP-a biće postavljeni na panoima u Ulici Laze Telečkog i dvorištu nekadašnje pozorišne štamparije „Talija“, danas „Lazinog salaša“. Fotografije iz bogatog glumačkog opusa Ivana Hajtla biće postavljene na panoima u Zmaj Jovinoj ulici i u Prolazu Ivana Hajtla.

Za izradu reprinta korišćeni su originalni pozorišni plakati i fotografije iz Arhiva Srpskog narodnog pozorišta.

Pogledajte još