„Alfa“ među sto najboljih

Ključ uspeha u zadržavanju jugoslovenskog tržišta. Rezultati bi bili bolji da je bila drukčija monetarna politika. Svake godine ulaganja za 2 miliona evra

„Alfa plam“ u privrednim analizama i rangiranju što su ih sačinili svi instituti, stručni časopisi i magazini među sto je najuspešnijih srpskih firmi u prošloj godini − po ukupnom prihodu, izvozu, ostvarenoj dobiti. Ova vranjska fabrika peći i štednjaka 22. je izvoznik u Srbiji sa učešćem plasmana izvan granica zemlje od pedeset i pet i po odsto u celokupnoj realizaciji. Prodajom u svetu za dvadeset i jedan i po milion evra lane je bila najbolji izvoznik u svojoj industrijskoj grani, takođe i najuspešnija izvozna firma jugoistočne Srbije. 

Da podsetimo: „Alfa“ je 2006. godine proizvela blizu 155 hiljada kućnih aparata, ostvarila prihod 3,2 milijarde dinara, dobit bezmalo 300 miliona dinara. Prihod od izvoza povećala je lane za gotovo 15 odsto, dok je vrednost prodaje njene robe na domaćem tržištu premašila onu iz 2005. godine za 18 odsto. U nove hale i opremu uložila je 225 miliona dinara vlastitih para, bez ikakvog zaduživanja, kredita. Generalni direktor „Alfe“ Velin Ilić napominje da Fabika više od decenije iz godine u godinu poboljšava poslovne rezultate smatrajući da je ključ takvog uspeha u zadržavanju kompletnog nekadašnjeg jugoslovenskog tržišta bez obzira na izuzetno krizno vreme. A to je postigla konkurentnim cenama i uvažavanjem zahteva kupaca. 

„Radnici su 2000. godine postali vlasnici 98 odsto kapitala „Alfe“. To što su osetili zadovoljstvo da ono čime su godinama raspolagali i u čijem su stvaranju aktivno učestvovali sad zakonski pripada njima bilo je dodatni motivacioni faktor za uspeh. Podela dividende počela je 2001. godine i to je bio novi motiv“, ocenjuje Ilić. Danas većinski vlasnici Fabrike strani su investicioni fondovi: iz Njujorka, Stokholma, s Kipra, građani Slovenije, Hrvatske, Srbije. Zaposleni kontrolišu nešto manje od 20 odsto akcija. 
„Radnici su u potpunosti shvatili situaciju − da strateške globalne odluke donose vlasnici, a da samo uspešno poslovanje donosi zarade. Za sedam godina, od momenta privatizacije, ovde nije bilo tehnoloških viškova, ali je bilo prijema nove radne snage”, ističe Ilić. „Alfa” je uvek koristila gro ostvarene dobiti, naznačuje Ilić, za jačanje svojih fondova i novo investiranje − u nove tehnologije i novu opremu. 

Od 1999. godine Fabrika redovno godišnje ulaže 2 miliona evra. Svakako, dobije se i dividenda. „Ubeđen sam da bi rezultati ostvareni u prošloj godini bili daleko bolji, kako sa aspekta ukupnog prihoda, tako i kad je o izvozu reč da je monetarna politika bila drugačija, odnosno da nije došlo do takve depresijacije kursa evra. „Alfa“ u izvozu postiže više od polovine svoje realizacije; dakle, rezultati poslovanja izuzetno zavise od kursa evra. Zbog niskog kursa, koji je od početka 2006. godine pao za više od 8 procenata, ostvarena neto dobit u našem preduzeću mnogo je manja od one iz 2005. godine. I pored svih ubeđivanja državnih zvaničnika da se kurs formira na bazi ponude i potražnje, smatramo da ovo diktira uvozni lobi kome je u interesu što niži kurs evra. Međutim, ukoliko od toga zavisi stabilnost makroekonomske politi− ke države, to onda podržavamo”, kaže prvi čovek „Alfa plama”. Ilić očekuje unapređenje poreske politike u smislu dosledne primene Zakona o porezu na dodatnu vrednost, te smanjenja poreza i doprinosa na zarade. Isto tako ne sumnja da će se mere koje država preduzima u vezi s pridruživanjem Evropskoj uniji pozitivno odraziti na poslovanje čitave domaće privrede, s tim i „Alfe”. Na listama najuspešnijih firmi lane u Srbiji iz vranjske privrede našlo se i Preduzeće za puteve, potom „Simpo” kao 24. srpskii izvoznik koji je u inostranstvu realizovao 19 miliona evra i bio najuspešnija izvozna kompanija u industriji nameštaja, takođe rudnik „Grot” − 15. po redu izvoznik iz industrije osnovnih metala. Na čelu tekstilnih izvoznika u Srbiji je „Simpo dekor” s lanjskim izvozom od 4,6 miliona evra. („Pregled“)

Pogledajte još