ODLAZAK VELIKANA: Đelo Jusić preminuo u 80. godini u Zagrebu

Čuveni jugoslovenski kompozitor, gitarista, aranžer i dirigent Đelo Jusić preminuo je danas u Zagrebu u 80. godini, nakon teške bolesti. Decenijama ga ubrajaju među najznačajnije ličnosti muzičke i umetničke scene na ovim prostorima. Sa bratom Ibricom osnovao je vokalno-instumentalni sastav "Dubrovački trubaduri". Njegova dela izvodile su zvezde kao što su Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Patiera, Neda Ukraden, Dubravka Jusić, Milo Hrnić i mnogi drugi.

- Izgubio sam najboljeg brata na svetu, koji je meni bio i ostao najveći uzor - rekao je neutešni Ibrica Jusić.

Pevačicu Terezu Kesoviju veoma je potresla vest o smrti kompozitora.

- Moja je tuga pregolema, a ljubav prema Đeli večna - rekla je Tereza Kesovija. - Đelu sam veoma volela. Rasli smo zajedno, radili i stvarali. Poklonio mi je najbolji opus svojih pesama.

Jusić je autor mnogobrojnih hitova, a među njegova najpoznatija dela ubrajaju se pesma "Jedan dan", koja je predstavljala tadašnju Jugoslaviju na "Evroviziji" 1968. godine, hitovi sa festivala "Zagreb" i "Split" - "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te, budalo mala", "Zagrljeni", "Stare ljubavi", "Sinoć sam htjela", veliki hitovi kao "Prijatelji stari, gdje ste", "U svakom slučaju te volim", "Sva su moja proljeća u meni"...

Izvor: Novosti
Foto: Tereza Kesovija, Zauvek skladatelj-Printscreen/Youtube

Pogledajte još