Obeležen Međunarodni dan bez automobila

BEOGRAD, 22. septembra 2010. (Beta) - Na centralnom beogradskom Trgu Slavija u sredu je počelo obeležavanje Međunarodnog dana bez automobila akcijom Sekreterijata za saobraćaj i Saobraćajno-tehničke škole Zemun.

Akciju "Bez automobila u centru grada" podržao je gradski sekretar za saobraćaj Saša Đokanović koji je poručio građanima da je neophodno preduzeti sve potrebne mere kako bi se zaštitile i proširile pašačke zone, kao i zone usporenog saobraćaja.

Međutim, saobraćaj u centru grada ni danas nije zaustavljen i veliki broj automobila je na ulicama, kao i svakog drugog dana. Tokom akcije građanima su deljeni leci kojima se obaveštavaju o Međunarodnom danu bez automobila.

"Neke mere se već sprovode, ali konačan efekat može da ima samo metro ili bar njegova prva etapa. Tek tada možemo uvesti krucijalnu meru, a to je taksa na ulasku u centar grada i zabrana ulaska. Tada ćemo istorijski osloboditi centar grada", naveo je gradski sekretar za saobraćaj.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima oko 600.000 registrovanih automobila, a dnevno samo u centru grada cirkuliše preko 200.000.

Pogledajte još