fbpx

NAJSKUPLJA NA SVETU: "Luvr" sumnja u autentičnost Da Vinčijeve slike "Salvator Mundi"

Kustosi Luvra odlučili su da ne izlože sliku "Salvator Mundi" kao delo Leonarda Da Vinčija, jer sumnjaju u njegovu autentičnost, preneo je "Njujork tajms". U najboljem slučaju, slika može da se označi kao rad Leonardovih učenika.

Eksperti za umetnost renesanse su podeljeni kada je u pitanju poreklo slike "Salvator Mundi", koja se smatra najskupljom slikom na svetu.

Delo se, tako, neće naći na velikoj izložbi posvećenoj 500. godišnjici smrti jednog od najvećih slikara svih vremena, jer stručnjaci nisu ubeđeni da je slika isključivo delo Da Vinčija. Istoričar umetnosti i pisac Ben Luis jedan je od onih koji tvrdi da to jeste Da Vinčijevo delo koje je prodato za 450 miliona dolara kod "Kristija" u Njujorku 2017. godine.

Neki od svetskih stručnjaka za Leonarda, uključujući Martina Kempa, emeritus profesora istorije umetnosti na Oksfordu, tvrde da je to odavno izgubljeno delo Leonarda Da Vinčija. Ostali stručnjaci su oprezniji.

Inače, kupac slike bio je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, koji se saglasio da će ovo delo biti najveća dragocenost u Luvru Abu Dabija. Takođe, princ je pristao da slika bude izložena i u Parizu na velikoj izložbi u čast Leonardovog jubileja.

Slika je neočekivano povučena prošle godine i najavljeno je da neće biti izložena ni u Luvru ove jeseni.

Prema rečima stručnjaka, vrednost slike će, ako se ne dokaže da je originalno delo Leonarda da Vinčija, pasti na 1.500.000 dolara.

Pre nego što je sliku kupio princ iz Saudijske Arabije, vlasnici su bili dva američka konzervatora koji su umetničko delo kupili na rasprodaji poseda u Nju Orleansu za 1.175 dolara.

Slika je bila očajnom stanju i tek posle nekoliko godina rada na njenom čišćenju i restauraciji posumnjali su da je u pitanju slika Leonarda Da Vinčija.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.