IZMENE U ŠKOLSKOJ LITERATURI: "Zona Zamfirova" izbačena iz lektire, gimnazijalci radije gledaju film

Gogoljev "Šinjel" umesto "Revizora", Sremčevi "Ibiš aga" i "Kir Geras" umesto "Zone Zamfirove", ali i horor romani poput "Frankenštajna", neke su od novina u lektiri koja čeka učenike drugog razreda gimnazije od naredne školske godine.

- Uvođenje novih, intrigantnih književnih dela u lektiru pokušaj je da se u nastavu uvede dijalog književnih epoha. Kada je realizam u pitanju, Gogoljev "Revizor", zamenjen je drugim njegovim delom "Šinjelom". Za to smo se odlučili jer se gimnazijalcima u četvrtoj godini predoči čuvena rečenica Dostojevskog "Svi smo mi izašli iz Gogoljevog šinjela", a da oni ne znaju o čemu je reč - pojašnjava zamenica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) Dejana Milijić Subić.

Sa spiska je izostavljena "Zona Zamfirova" Stevana Sremca.

- Odlučeno je da se "Zona Zamfirova" ne radi, jer je film toliko popularan da učenici ne pročitaju delo. Uveli smo neka druga Sremčeva dela kao što su "Ibiš aga" ili "Kir Geras" - pojasnila je Dejana Milijić Subić za "Tanjug".

Foto: Laguna/Promo

Gimnazijalci će i dalje obrađivati dela Iva Andrića "Put Alije Đerzeleza" i "Most na Žepi", ali su spisku prvi put pridodata i "Anikina vremena".

Aleksandar Puškin je ostao u obaveznoj lektiri sa delom "Evgenije Onjegin", dok su "Cigani" sada u izbornom paketu. Takođe, Molijer je prebačen u izborni deo.

Đaci će obrađivati i više pesama Laze Kostića, te će osim "Santa Maria della Salute" i "Među javom i med snom" ubuduće analizirati i "Spomen na Ruvarca".

- Kada je prosvetiteljstvo u pitanju Dositej je ostao nosilac tog programa. Uvrštena je i njegova pesma "Vostani Serbije", jer ona predstavlja sublimaciju prosvetiteljskih ideja - pojašnjava zamenika direktora ZUOV.

U izbornom paketu su horor priče Edgara Alana Poa "Pad kuće Ušera" i "Maska crvene smrti". Tu je Meri Šeli sa svojim "Frankenštajnom", kao i "Strah i njegov sluga" Mirjane Novaković, koji govori o vampirizmu u Srbiji.

Izvor: Novosti/Tanjug
Foto: Promo/Laguna

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.