Tadić pozvao investitore SAD da ulažu u Srbiju

NJUJORK, 22. septembra 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je u sredu u Njujorku američke poslovne ljude da investiraju u Srbiju, ocenivši da bi im to, zbog njenog strateškog položaja i važnih sporazuma sa vodećim ekonomijama sveta, omogućilo pristup tržištu od blizu milijardu ljudi.

"Želim da izađete iz ove sobe sa saznanjem da Srbija iskreno pozdravlja američke investicije. Mi vidimo SAD kao strateško-ekonomskog partnera, a sebe kao geo-ekonomsku sponu između zapadne i jugoistočne Evrope, Bliskog istoka, severne Afrike i centralne Azije", rekao je Tadić u izlaganju na simpozijumu "Putevi prosperiteta" u Harvard klubu.

Srpski predsednik je podsetio da se 5. oktobra navršava 10 godina od srpske "mirne demokratske revolucije", tokom kojih su, kako je naveo, ponovo uvedene demokratske institucije, obnovljena vladavina prava, uspostavljena tržišna ekonomija i stalni iznadprosečni ekonomski rast.

"Kao vrhunac, za deset godina od demokratskih promena, Srbija je privukla oko 15 milijardi evra stranih investicija, od čega je 10 odsto stiglo iz SAD" rekao je Tadić i dodao da je američka vlada u poslednjih deset godina uložila oko milijardu dolara kao pomoć srpskoj ekonomiji da postane kompetitivnija i privlačnija američkim kompanijama.

Prema rečima predsednika Srbije sve to je utrlo put za ostvarenje srpske vizije u buducnosti - puno članstvo u EU. "Brz pristup EU je više nego cilj, to je naš strateški prioritet. To je najsigurniji način da stvarno učvrstimo reforme o kojima sam govorio", navodi se u Tadihevom govoru dostavljenom Beti.

Pogledajte još