Danilo Orlandić: Aerodromi Crne Gore spremni za još jednu rekordnu letnju sezonu

Istorija vazduhoplovstva u Crnoj Gori duga je 9 decenija. Od 2003. investirano je preko 30 miliona evra u
modernizaciju oba aerodroma, pa je 2006. godine otvoren potpuno nov terminal Aerodroma Podgorica, a paralelno je rekonstruisan i Aerodrom Tivat. Na samom početku aerodromi su imali dve redovne i desetak čarter linija, a sada su povezani sa 80 destinacija širom Evrope, dok je samo u poslednje dve godine otvoreno preko 30 novih avio linija. Tako brz rast u broju putnika i avio-kompnija bio je povod da porazgovaramo sa izvršnim direktorom Aerodroma Crne Gore, gospodinom Danilom Orlandićem i proverimo da li ova dva aerodroma mogu ispratiti i servisirati sve veći broj gostiju koji dolaze u susednu Crnu Goru.

Kako gledate na saradnju sa aerodromima regiona?

- Aerodromi država regiona (Srbije, Hrvatske, Bosne) imaju veliki značaj i uticaj na privredu zemalja, a investicije i modernizacija su od presudnog značaja da bi se dobri rezultati nastavili i u budućnosti. Naši aerodromi su najuspješniji u regionu sa dvocifrenom stopom rasta, što je za privredu naših zemalja izuzetno bitno. Zajednički cilj i interes je da se naše zemlje dodatno povežu i sarađuju na planu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

Kakva je saradnja Aerodroma Crne Gore i Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu?

- Uvek se iskreno radujem svakom sastanku sa predstavnicima aerodroma Beograd Nikola Tesla. Najtesnija saradnja se ogleda u tome da sa beogradskog aerodroma dnevno saobraćaju linije za Podgoricu i Tivat, dok se za vreme letnje sezone broj letova avio-kompanija Air Serbia i Montenegro airlines penje i na 10 dnevno. Pored toga uvek rado razmenjujemo iskustva, sarađujemo po pitanjima edukacije i stručne podrške, i redovno imamo konsultacije na temu bezbednosti.

Kakva su ulaganja u aerodrome Crne Gore? Koiko se radi na modernizaciji i koliko su ulaganja i
modernizacija aerodroma bitni za bezbednost putnika?

- Nova ulaganja i proširenje kapaciteta aerodroma Tivat i Podgorica značajno će olakšati promet putnika. Od kada se ja nalazim na čelu Aerodroma Crne Gore, u infrastrukturu je uloženo više od 3,1 miliona evra, a pomenuću samo neka od ulaganja u nove liftove, pokretne stepenice, bezbedonosnu opremu i opremu za prepoznavanje eksplozivnih materija.

Koje su to avio-kompanije koje sleću na Aerodrme Crne Gore? Da li imate najave novih linija?

- Iz godine u godinu imamo sve više partnera. Od 2003. godine pristizale su avio-kompanije: Austrian Airlines, Adria Airways, AlItalia, Air France, Turkish Airlines, Edelweis, RyanAir, Wizzair, LOT, EasyJet, Aeroflot, IsAir i konačno je u aprilu ove godine na Aerodrom Tivat prvi put u istoriji sleteo avion Lufthanse. Sve su ove kompanije prepoznale važnost Crne Gore kao turističke i poslovne destinacije, a uvek smo spremni da dočekamo i servisiramo letelice i putnike novih avio-prevoznika.

Recite nam koji su to važni strateški ciljevi za Aerdorme Crne Gore?

- Trenutno, u saradnji sa našim strateškim partnerima, pokušavamo da značajno povećamo broj gostiju sa tržišta Irana i Kine. Oni su dobri putnici i mogu značajno da povećaju broj turista van letnje sezone. Takođe se nadamo da ćemo povezati Crnu Goru sa Rumunijom, Češkom, Slovačkom, ali i baltičkim zemljama.

Orlandić nema dilemu i napominje da dobre konekcije znače veći broj gostiju koji će dolaziti da posete
Crnu Goru. Kaže da svi zajedno moraju da rade koordinisano kako bi privukli sve više turista, uz
apostrofiranje velike podrške premijera i resornog ministarstva kada je reč o realizaciji zacrtanih ciljeva.

Foto: Promo

Pogledajte još