Novine u borbi protiv narko kartela u Meksiku

MEKSIKO SITI, 23. septembra 2010. (Beta-AP) - Naslovna strana meksičkog lista Dijario iz Sjudad Huaresa sa zapanjujućim pitanjem pripadnicima narko kartela šta hoće od novinara tog lista, od kojih su u poslednje dve godine dvojicu ubili narko bosovi, danima je u žiži svetskih medija.

"Šta želite od nas? Vi ste trenutno de fakto vlast u ovom gradu... Recite nam šta očekujete od nas kao novina", pitalo je u broju od nedelje uredništvo Diarija kartele, u čijim obračunima u tom pograničnom meksičkom gradu je u poslednje dve godine ubijeno oko 5.000 ljudi.

Za mnoge Meksikance ovo predstavlja očajnički glas javnosti koja već godinama u većem delu zemlje živi u strahu od moćnih trgovaca drogom, ocenjuje AP.

"Nismo se direktno obratili narko bandama. Ovo je bila otvorena poruka javnosti. Želeli smo da izazovemo reakciju i privučemo pažnju na ono što se dešava u Sjudad Huaresu, i, naposletku, mislim da smo postigli ono što smo hteli", rekao je direktor lista Pedro Tores u jednom od brojnih intervjua koje je dao od nedelje.

Pogledajte još