SAD daju 18,8 miliona dolara pomoći Srbiji

BEOGRAD, 23. septembra 2010. (Beta) - Dva sporazuma o saradnji Srbije i SAD u podsticanju ekonomskog rasta i jačanja demokratskih institucija Srbije, vredna 18,8 miliona dolara, potpisana su u četvrtak u Beogradu.

Sporazume, koji se realizuju preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), potpisali su potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i direktorka USAID-a u Srbiji Suzan Fric, u prisustvu američke ambasadorke u Beogradu Meri Vorlik.

"Upravo smo potpisali pomoć Amerike u vrednosti od 18,8 miliona dolara za našu zemlju i to u dva domena - 8,8 miliona za poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti i 10 miliona dolara za poboljšanje funkcionisanja državne uprave i jačanje demokratskog potencijala naše zemlje", rekao je Đelić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ministar Đelić i ambasadorka Meri Vorlik složili su se da su odnosi dve zemlje u usponu od prošlogodišnje posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji, posle koje su usledile i posete drugih američkih zvaničnika i investitora.

Meri Vorlik se saglasila sa Đelićem da su odnosi dve zemlje u usponu i istakla da su potpisani sporazumi "još jedan dokaz sve snažnijeg partnerstva" Srbije i SAD.

Pogledajte još