Novo suđenje Haradinaju iduće godine

HAG, 23. septembra 2010. (Beta) - Novo suđenje bivšem zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju, optuženom za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu 1998, počeće pred Tribunalom u Hagu iduće godine, proizlazi sa današnje statusne konferencije.

Usvajajući žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, izrečenu u aprilu 2008, apelaciono veće Tribunala naložilo je krajem jula da suđenje Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i LJahu Brahimaju bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice.

Tim tačkama, optuženima se na teret stavljaju ubistva, okrutno postupanje i nehumano postupanje prema pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana od marta do septembra 1998.

Delimično ponavljanje suđenja naloženo je zato što na prvom procesu nisu saslušana dva ključna svedoka, bivši pripadnici OVK, koji su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Sudija Bakone Moloto iz Južne Afrike danas je tužiocima dao rok do 21. oktobra da saopšte da li će ti svedoci - Šefćet Kabaši i drugi, čiji je identitet zaštićen - dati iskaze na novom procesu.

Pogledajte još