Apel SAD da oslobode petoricu Kubanaca

BEOGRAD, 23. septembra 2010. (Beta) - Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva i grupa intelektualaca na čelu sa rediteljem Emirom Kusturicom pridružili su se u četvrtak apelu vlastima SAD da ukinu poluvekovnu blokadu Kube i oslobode petoricu Kubanaca osuđenih 1998. godine u Majamiju na stroge zatvorske kazne zbog zavere protiv SAD.

Kubanci su u SAD osuđeni na kazne od 15 godina zatvora do dve doživotne robije plus 15 godina zatvora, na koliko je osuđen Herardo Ernandes zbog zavere za ubistvo sa predumišljajem i zavere za špijunažu.

U svetu je osnovano 250 komiteta koji od traže oslobađanje petorice Kubanaca. "Naša braća su u zatvoru kao rezultat propagandnog rata, a ne špijunaže. To je samovolja koja kraja nema. Laž je postala stil. U Beogradu danas postoje političke organizacije i ljudi koji tvrde da je nepravda sudbina i da mi ne bi trebalo uopšte da se pitamo da li imamo ista prava kao Amerikanci", rekao je Kusturica na konferenciji za novinare u Medija centru.

On je naveo da je narod Srbije jedini narod koji je "pokazao zube globalističkoj nemani", ali je onda ostao nem na bombardovanje Iraka, jer je "neman" shvatila da ne mora da vodi računa o pravnim aspektima nego je dovoljno da preuzme medije i napravi "rupu u obrazovanju koja se zove kako stići do prave informacije".

Pogledajte još