INmusic objavio satnicu spektakularnog #14 po redu festivala!

INmusic, najjači ovogodišnji festival u regiji, objavio je konačno i satnicu po danima za svoje najspektakularnije izdanje

PONEDELJAK

U ponedeljak, 24. juna, na Jarunu počinje ozbiljna fešta sa jednim od najvećih otkrića prošle i ove godine, britanskim Foals! Oni su dokaz da britanska scena ne miruje, iako se preispituje. Jedan od dokaza da će pop-rock muzika biti jedan od najboljih izvoznih proizvoda i posle Brexita jeste jedan od najatraktivnijih live bendova, Foals. Odličan su križanac indie-rocka savremenog doba i nostalgičnog new wave i new romantic popa 80-ih.

Švedski The Hives su takođe jedan od bendova koje vole svi zaljubljenici post-punk zvuka, a karakteriše ih snažan garažni zvuk, mods estetika i opak live nastup!

Najveća zvezda ove večeri je ipak Johnny Marr! Zvuči kao san i pomalo neverovatno, ali od INmusica smo u poslednje vreme, a naročito ove godine, navikli da ništa nije neverovatno, pa ni gostovanje jednog od najboljih svetskih gitarista, legendarnog Johnnyja Marra! Prepoznatljivi zvuk gitare koga se sećamo još iz vremena The Smithsa, kada je bio udružen sa još jednim genijem, Morrisseyjem, sada je pojačan Johnnyjevim sopstvenim glasom, i mnogi bi rekli da mu nikada drugi pevač možda nije ni bio potreban. U svojoj bogatoj karijeri Johnny Marr je sarađivao s najvećim svetskim imenima poput Oasisa i Bryana Ferryja, a njegovi snažni gitarski riffovi zaslužni su za proboj The Smithsa na svetskoj sceni. Marr je svirao u nekoliko manjih bendova pre nego je 1982. zajedno s Morrisseyjem okupio legendarnu grupu The Smiths. U godinama koje su usledile postali su jedan od najznačajnijih britanskih bendova svih vremena, a Marr je iz grupe otišao 1987. godine a poslednji albumi u solo karijeri pokazuju da mu možda Mozz nikada nije bio ni potreban. Svakako nije sad.

Velika zvezda za ponedeljak je i Kurt Vile & The Violators, jedna od najvećih mladih nada indie rocka. U ponedeljak nastupaju i Skindred, Siddharta, Fountains D. C., Superbess te mnogi drugi...

UTORAK

Nakon "zagrevanja" od ponedeljka, utorak je već "prženje!

Suede, ključno ime britanske "velike četvorke" iz 90ih (uz Oasis, Blur i Pulp) i jedan od predvodnika Britpop revolucije, bend koji se pojavio na naslovnici Melody Makera i pre nego što je imao oficijalno izdanje (tek na osnovu demoa, eto koliki je bio hajp!) i koji je "rasturio" dodelu Brit Awards 1993. godine donoseći nepatvorene emocije nalik na The Smiths, androgenost jednog Bowieja i rifove T-Rexa bio je 2014. godine na Exit Festivalu u okviru promocije tadašnjeg albuma a otvoriće ludnicu utorka u Zagrebu!

Za njima slede ništa manji Garbage. Kada je "pukla" vest da će Garbage, američki rok bend predvođen legendarnim Butch Vigom i nezamenjivom Shirley Manson, doći na INmusic festival 2019, stariji čitaoci, u koje spada i pisac ovih redova, setili su se nezaboravne svirke na Main Stageu Exit Festivala 2005, posle pljuska koji je odneo celu binu, prisutne i nakvasio opremu. U 3h su počeli sa svirkom, završili u 5h i odmah odleteli kući, pokazujući da je škotsko srce i američka snaga jača od nepogoda. Posle su došli u Ljubljanu ali nikad više u Srbiju. Ali, sad su u susedstvu! Na našem omiljenom underground festivalu koji je iz godine u godine sve veći i spektakularniji, INmusic u Zagrebu, Garbage će biti gosti koji će razmrdati publiku svojom dinamičnošću i smislom za melodiju. Nije svako smeće loše!

Žurku upotpunjuju Thievery Corporation koji su tokom svog muzičkog putovanja definisali čitav novi žanr elektronske muzike: spoj duba, hip hopa, elektronike, dancea i trip hopa. Takođe, utorak će uveličati i Frank Turner & The Sleeping Souls, Zeal & Ardor, Gato Preto, kao i nova mančesterska atrakcija, gitarski pop bend The K's.

SREDA

Finale nam donosi najveće "teškaše", a to je jedan od najvećih bendova današnjice. Teško je uopšte izmeriti uticaj "The Cure", koji su istinski Muzički Lek.

"The Cure" su nesumnjivo jedan od najuspešnijih alternativnih rock bendova svih vremena – uz preko 27 miliona prodanih albuma, 13 izdatih studijskih albuma i više od 30 singlova, neosporna je činjenica da se malo ko osim Roberta Smitha i družine može pohvaliti da su oblikovali čitavi muzički žanr i uticali na toliko muzičara širom sveta u istoj meri kao "The Cure". Prvo su bili new wave bend, sa svojim post-punk gitarama, a zatim su doslovno osnovali dark i gotik pokret, da bi se okrenuli vedrini sredinom 80-ih i ponovo uronili u mrak albumom Disintegration, koji je jedan od najvećih u istoriji.

Tu je i LP, a to nije mala stvar. Indie muzika nije dugo izrodila neki opštepoznati hit koji je prevazilazio granice žanrova ali i lične seksualnosti, a onda se pojavila američka kantautorka LP i pokorila svet svojim hitom "Lost On You". Prošle godine je otvorila Exit, a ove godine osvaja Zagreb, ali nudi i nešto novo – novi album!

Sećate li se pesme iz 2006. koja je kao glavnu temu imala zviždukanje, a spot je bio crtana romansa dečka i devojke? Da, bila su to tri Šveđanina, a i Švedska sama po sebu uvek liferuje kvalitetnu i melodičnu muziku. Pesma se zvala "Young Folks" a svirali su je Peter Bjorn and John, naravno, tri Šveđanina. Sada, 13 godina kasnije, trojka stiže na Europavox Hidden stage INmusic festivala #14! Da sve bude još lepše, na završetku festivala lajnap će ukrasiti Kandžija i gole žene, Ichabod, Joycut i mnogi drugi!

Radujemo se Jarunu i ove godine!

Tekst: Žikica Milošević
Foto: INmusic promo

Pogledajte još