Inflacija preti da probije okvire

0

BEOGRAD, 24. septembra 2010. (Beta) – Inflacija u Srbiji do kraja godine će se približiti gornjoj predviđenoj granici od osam odsto i od januara iduće godine je zbog odmrzavanja plata i penzija moguć ubrzan rast cena, upozorili su u petak autori časopisa "Kvartalni monitor".

BEOGRAD, 24. septembra 2010. (Beta) – Inflacija u Srbiji do kraja godine će se približiti gornjoj predviđenoj granici od osam odsto i od januara iduće godine je zbog odmrzavanja plata i penzija moguć ubrzan rast cena, upozorili su u petak autori časopisa “Kvartalni monitor”.

“Poskupljenje hrane je izazvalo udar na inflaciju i najgori scenarij bi bio da te cene nastave da rastu do kraja godine jer bi u tom slučaju inflacija bila 8,9 odsto”, rekao je Pavle Petrović na promociji novog broja “Kvartalnog monitora” kojeg izdaje Fond za razvoj ekonomskih nauka u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj.

Petrović je ocenio da bi bilo bolje da je odmrzavanje plata i penzija ostavljeno za april iduće godine jer će Narodna banka Srbije, da bi održala inflaciju u planiranim okvirima, morati da pooštrava monetarnu politiku, što će negativno uticati na privredni oporavak.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.