Ban Ki Mun za pregovore o razoružanju

UJEDINJENE NACIJE, 24. septembra 2010. (Beta) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je države sveta da prekinu "dugogodišnju inerciju" u međunarodnim pregovorima o razoružanju i time pomognu da se znatna sredstva koja se troše na oružje preusmere na suzbijanje gladi i bolesti u siromašnim zemaljama.

U obraćanju na sastanku o pitanju razoružanja na nivou ministara inostranih poslova Ban Ki Mun se založio za to da se sa mrtve tačke pokrene Konferencija o razoružanju u Ženevi.

Konferencija Ujedinjenih nacija o razoružanju, koja okuplja 65 zemalja, sastaje se u Ženevi od 1979. godine. Na tom forumu nije postignuti ni jedan važan dogovor od sporazuma za zabranu nuklearnih proba iz 1996. godine, a i taj sporazum se trenutno ne sprovodi jer ga nisu ratifikovale ključne zemlje, među kojima i SAD.

Ban je rekao da je protekle decenije izdaci za naoružanje u svetu porasli 50 odsto na više od 1.500 milijardi dolara. "Zamislite šta bismo mogli da uradimo kad bi ta sredstva usmerili za smanjenje siromaštva, ublažavanje posledica klimatskog zagrevanja, obezbeđivanje hrane, brigu o zdravlju i za druge izazove međunarodnog razvoja," rekao je Ban.

Pogledajte još