Dan Republike Italije obeležen u Beogradu

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, organizovao je povodom Dana svoje zemlje prijem u bašti ambasade u Birčaninovoj ulici. Pozdravljajući brojne goste ambasador je kazao da je ova 2019. od velikog značaja za odnose između Italije i Srbije, jer naše dve zemlje proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i deceniju strateškog partnerstva.

- Povodom ova dva događaja ambasada Italije zajedno sa Italijanskim institutom za kulturu, Institutom za spoljnu trgovinu ICE i čitavim sistemom Italija u Srbiji - pokrenula je bogat program institucionalnih, kulturnih i ekonomskih događaja – naveo je ambasador.

Prema njegovoj oceni, poseta premijera Đuzepea Kontea Beogradu u martu, potvrdila je snažnu podršku Italije perspektivi evropskih integracija Srbije. Uloga Italije kao zemlje partnera na nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, pokazala je uzajamnu želju da se održe privilegovani ekonomski odnosi.

- U želji da sa vama podelimo duh saradnje i prijateljstva, organizovali smo povodom ovog praznika retrospektivnu izložbu fotografija čija je tema deset godina strateškog partnerstva, kao i dve izložbe „Deset reči - dizajn” i „Leonardo, plemeniti genije” koje su simbol dobro poznate italijanske kreativnosti – istakao je Karlo Lo Kašo.

On je pre početka prijema uručio Orden italijanske zvezde profesorki Aleksandri Ristić Fira, profesoru Ivanu Petroviću i Milanu Vraniću, direktoru PKS u Trstu.

Ambasador je kazao da im je priznanja dodelio Serđo Matarela, predsednik Italije, na njegov predlog, uz podsećanje da se orden dodeljuje onima koji imaju izuzetne zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje između Italije i drugih zemalja.

Izvor: Politika
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još