Kazna za pušenje na poslu 5.000 dinara

Novi zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, sigurno će obradovati nepušače.Ako, pak, spadate u one koji dan ne počinju bez cigarete pripremite novčanike, jer ćete ako, na primer, budete pušili na poslu morati da platite kaznu od 5.000 dinara.

Od 11. novembra pušenje će biti zabranjeno u radnom prostoru, obrazovnim i ustanovama kulture, sportskim i tržnim centrima.

Novi zakon uvodi odgovornost poslodavca koji je dužan da se pobrine za njegovo sprovođenje. Pojedinac koji puši na radnom mestu platiće 5.000 dinara, a njegov neposredni rukovodilac 30.000 do 50.000 dinara, a firma između pola miliona i milion dinara.

Pušenje je zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u prostoru koji nije zatvoren, a koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja delatnost zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava.

Ugostitelji će moći da podele svoj prostor, i da imaju i deo za pušače u kojma će moći da se puši do 1. januara 2012 kada ni tu neće biti dozvoljena cigareta.

U ugostiteljskom objektu manjem od 80 metara kvadratnih vlasnik može da dozvoli ili da zabrani pušenje, dok je u objektima većim od 80 metara kvadratnih vlasnik dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače, s tim da taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.

ND.

Pogledajte još