ZNACI POREMEĆAJA U ORGANIZMU: Kosa otkriva koji vitamini vam nedostaju

Prečesto tretiranje i ravnanje kose nisu uvek uzrok za oštećenu kosu. Suvi vrhovi i slična oštećenja kose mogu biti znak nekih poremećaja u organizmu. Ukoliko ste prerano posedeli, možda vam nedostaje jedan vitamin.

Kosa, jednako kao i koža, može nam puno reći o našem zdravlju. Neki nedostaci u organizmu – ali i bolesti – mogu biti uzrok za to da nam je kosa suva, bez sjaja i seda. Otkrićemo vam kako se kosa može promeniti i šta se krije iza toga.

Teme proizvodi više loja

Za to može biti odgovoran stres. Proizvodi se hormon kortizol koji podstiče kožu da proizvodi više loja. I prevelika konzumacija mlečnih proizvoda može uzrokovati masnu kosu, kao i opekotine od sunca na temenu.

Vaša kosa je suva i lomljiva

Ako vam je kosa suva poput slame, moguće je da vam nedostaje vitamina D. Naime, vitamin D stimuliše folikulu korena kose i podstiče rast. Međutim, dok sintezu vitamina D u kožu podstiče sunčevo svetlo, za kosu je potrebna ishrana bogata vitaminom D kako bi se ojačala struktura kose. Dakle, na vrhu liste ishrane trebalo bi da bude riba, ali i avokado i jaja – koji će kosu održati zdravom i sjajnom.

Prerano seda kosa

Ako vam već u mladim danima kosa postaje seda, moguće je da se radi o "prejakoj ili preslaboj" funkciji štitne žlezde. Moguće je i da se radi o nedostatku vitamina B12 – koji je esencijalan za izmenu masnih kiselina i aminokiselina te se nalazi prvenstveno u jajima, ribi i mlečnim proizvodima.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još