CEVES: Inflacija i do 9,5 odsto

Ukupna inflacija u ovoj godini mogla je da bude u rasponu od 8,5 do 9,5 odsto, dok bi bazna bila nešto ispod pet procenata − procena je stručnjaka beogradskog Centra za visoke ekonomske nauke − CEVES−a, koja se oslanja na septembarska kretanja i pretpostavku da bi se mesečni trend rasta iz tog meseca mogao da nastavi.

U tom slučaju inflacija bi do kraja ove godine dostigla i svih 9,5 odsto. Naime, analizirajući već tradicionalno mesečna kretanja, ovog puta u septembru, autori CEVES−a podsećaju da su ukupna i bazna inflacija niže nego u avgustu, ali su i dalje relativno visoke. Ukupna inflacija je bila 0,8 odsto mesečno, odnosno 7,4 međugodišnje, što je imalo za učinak da zaključno sa poslednjim danom septembra u ovoj godine već dostigne 6,9 procenata. Nastavak takvog trenda mesečnog rasta, kakav je bio upravo u septembru inflaciju do kraja godine dogurao bi baš do 9,5 odsto. Istovremeno, bazna inflacija u septembru je bila mesečno jedan odsto, odnosno 3,4 procenta međugodišnje. Po CEVES−u, glavna neizvesnost oko inflacije 2007. vezana je za cenu nafte na svetskom tržištu i oštrinu monetarne politike, odnosno kretanje referentne kamatne stope i kursa, ali dosta toga, po svoj prilici, zavisiće i od mogućih novih poskupljena prehrambenih proizvoda. 

Naime, septembarski rast cena uglavnom je posledica poskupljenja prehrambenih proizvoda, odnosno bezmalo polovina njihovog ukupnog povećanja zasluga je poskupljenja proizvoda od žita, dakle i hleba. Oni su u septembru u proseku poskupeli za gotovo 12 odsto. Značajniji udeo u tome imali su i mleko i mlečni proizvodi, jestiva ulja i poljoprivredni proizvodi, a krivica je pripisana suši.(„Pregled“)

Pogledajte još